Unutulan Hainlik! 15 Temmuz 1983 Paris THY Bürosuna Saldırı

featured

Ermeni Terör örgütü ASALA tarafından 15 Temmuz 1983’te Türk Hava Yolları’nın Paris Orly Havalimanındaki bürosuna karşı terör saldırısı. Olayda patlatılan bomba ile ikisi Türk, dördü Fransız, biri Amerikalı ve biri İsveçli olmak üzere sekiz kişi ölmüş, 28’i Türk, 55 kişi de yaralanmıştır.

Çanta içine eklenmiş bomba havalimanının kalabalık güney garında yerleşen THY’nin bürosunda patlamıştır. Olayda üç kişi hemen ölmüş, beş kişi ise olaydan sonra hastanede ölmüştür. Bomba sadece yarım kilo semtex plastik patlayıcımaddesinden yapılmıştır, ama üç portatif gaz balonuna bağlı olması sonucunda kurbanlar geniş yanıklara maruz kalmıştır.

Olayla ilgili Fransız polisi 29 yaşındaki Suriyeli Ermeni Varujan Garabedyan’ı (Varujan Garbisyan olarak da bilinir) tutuklamıştır. Sanık kendisinin ASALA örgütünün Fransız bölümünün başkanı olduğunu söylemiş ve bombayı Orly Havalimanına yerleştirdiğini itiraf etmiştir. Saldırıdan önce havalimanına gelen Garabedyan, yolcuların birine valizlerinin fazla olduğunu söylemiş ve yolcuya 65 dolar vererek çantasını bagaj kontrolünden geçirmesini istemiştir. Paris’ten İstanbul’a giden THY’nin uçağında, uçak havada iken patlayacak bomba zamanından önce bagaj rampasında patlamıştır.

Garabedyan bombanın Ermeni kökenli Türkiye vatandaşı Ohannes Semerci’nin Villiers-le-Bel’deki evinde hazırlandığını itiraf etmiştir. Bombayı gaz balonlarına bağlaması şüphesi üzere başka bir Ermeni kökenli Türkiye vatandaşını, 22 yaşındaki elektronik uzmanı olan Nayir Söner’i (Nayir Souner) polis bir süre sonra Marsilya’da hapsetmiştir.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Unutulan Hainlik! 15 Temmuz 1983 Paris THY Bürosuna Saldırı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.