Uygur Hareketi, Urumçi Yangını Kurbanlarını Anıyor

Uygur Hareketi, Urumçi Yangını Kurbanlarını Anıyor

Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’nin Tengritagh mahallesinde 24 Kasım 2022 tarihinde korkunç bir yangın meydana geldi. Uygur Hareketi, bu trajik yangında hayatını kaybeden en az 44 Uygur, aralarında çocukların da bulunduğu kurbanları saygıyla anıyor. Çin devlet medyası sadece 10 ölüm rapor etse de, yerel halktan alınan bilgiler gerçek ölü sayısının çok daha fazla olduğu yönünde.

Urumçi’deki bu yıkıcı yangının ardında, Çin hükümetinin uyguladığı sıkı ‘Sıfır Covid’ politikası yatıyor. Uygur toplulukları üzerinde 100 günden fazla süren ağır kısıtlamalar, kapıları kaynakla kapatılan evler gibi baskıcı uygulamalar, Uygurların açlık, tıbbi bakıma erişimde sıkıntı ve izolasyondan kaynaklı intihar artışı gibi acılarını katladı.

Yangın çıktığında, binada yaşayanlar, acil çıkış kapıları da dahil olmak üzere kaynakla kapatılan kapılar nedeniyle kaçamadı. Yangında hayatını kaybedenler arasında 48 yaşındaki Qamarnisahan Abdulrahman ve dört çocuğu Shehide (13), Imran (11), Abdurrahman (9), Nehdiye (5) bulunuyor. Bu trajik olayların ardından ‘Beyaz Kağıt Protestoları’ Çin’in Şanghay, Pekin, Çengdu, Wuhan şehirlerinde ve dünya genelinde binlerce insanın Uygur kurbanları anması ve baskıcı virüs önlemlerine karşı çıkmasıyla başladı.

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) Uygurlara yönelik baskıcı muamelesi, zorla çalıştırma, kültürel asimilasyon ve keyfi tutuklamalarla devam ediyor. 19 yaşındaki Uygur öğrencisi Kamile Wayit, bir protesto videosunu çevrimiçi paylaştığı için ‘aşırılıkçılığı savunmak’ gibi asılsız suçlamalarla mahkum edildi ve halen tutuklu bulunuyor.

Uygur Hareketi İcra Direktörü Ruşen Abbas, bu vesileyle “Bugün, trajik yangında hayatını kaybedenler ve yas tutan aileleri için en derin dualarımızı ve başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Urumçi Yangını, ÇKP’nin insan hayatına olan açık umursamazlığını ve Uygur halkına yönelik devam eden soykırımını keskin bir şekilde hatırlatıyor. Bu trajik olayın anısını korumak ve ÇKP’nin tarih yazımını değiştirme çabalarına karşı direnmek hayati önem taşıyor” dedi.

Uygur Hareketi, Çin hükümetine Urumçi yangınının gerçek durumu hakkında tam bir açıklık getirme ve Beyaz Kağıt Protestoları nedeniyle tutuklanan tüm siyasi mahkumları serbest bırakma çağrısında bulunuyor. Ayrıca, uluslararası toplumu, Urumçi Yangınındaki kurbanları anmak ve Uygur Soykırımının sona erdirilmesi için Uygurlarla birlikte hareket etmeye güçlü bir şekilde teşvik ediyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Uygur Hareketi, Urumçi Yangını Kurbanlarını Anıyor