Yarkent Katliamı: Uygur Türklerinin Acı Dolu Anıları

featured
Yarkand Katliamını dünyaya açıklayan Abubekri Rehim.

1949’da Doğu Türkistan’ın işgalinden bu yana, Çin Komünist Partisi, Uygurlara ve Doğu Türkistan’ın diğer etnik gruplarına karşı büyük vahşice cinayetler işliyor. Yarkent Katliamı, Çin rejiminin Doğu Türkistan’da işlediği suçlardan sadece bir tanesidir.

Katliam, 28 Temmuz 2014’te gerçekleşti. Ayrıca o gün Ramazan ayının 28. gününe denk geliyordu. O gün, Çin kuvvetleri, Yarkent kentindeki Elishqu Köyü’nde kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 3.000’den fazla masum insanı katlettiler.

Katliama Ne Neden Oldu?

Kutsal Ramazan ayına birkaç gün kala Yarkent İlçesinde ciddi bir trafik kazası yaşandı. Sarhoş bir Han Çinli sürücü, iki hamile Uygur kadın ve 15 yaşındaki Uygur çocuk da dahil olmak üzere beş kişiyi trajik bir şekilde öldürdü. Ancak, Çin’deki baskın etnik grup Han olduğu için suçundan sorumlu tutulmadı. Buna ek olarak, bu olaydan sadece birkaç gün önce, Çin polisi Beshkent kasabasında bir aileye saldırdı. 70 yaşındaki Uygur erkek ve beş yaşındaki Uygur erkek olmak üzere beş kişi Çin polisi tarafından öldürüldü. Bu olaylardan bıkan insanlar, adalet aramak için yerel yönetim yetkililerine gitti ve onlardan failleri sorumlu tutmalarını istedi. Bununla birlikte, Çinli yetkililer, bunlara korkutma ve gözaltıyla karşılık verdi.

Ayrıca, bazı kadınlar Yarkent İlçesinde geleneksel eşarplar giydiği için gözaltına alındı. Burada, 2014 yılında Çin makamlarının Doğu Türkistan’da geleneksel ve dini semboller ve giysiler üzerine bir baskı başlattığını belirtmek önemlidir. 27 Temmuz 2014’te, birkaç adam, eşlerinin serbest bırakılmasını talep etmek için yerel karakolun önünde barışçıl bir şekilde gösteri yaptı. Bununla birlikte, Çin polis kuvvetlerinin kasıtlı sert tepkisi barışçıl gösteriyi iki taraf arasında şiddetli bir sürtüşmeye dönüştürdü.

27 Temmuz 2019 Cumartesi günü, Uygur Türkleri Yarkent Katliamı’nın 5. yıl dönümünü anmak için Almanya’nın Stuttgart kentinde gösteri yaptı.

Tüm bu dayanılmaz adaletsizlikler, Elishqu Köyü halkının Çin işgalinin zulmüne karşı durmalarını ve haklarını kendi başlarına aramalarını sağladı. Sonuç olarak, Çin ordusu ve polis güçleri, 3.000’den fazla silahsız kişiyi, 1989’daki Tiananmen Meydanı’ndaki öğrencileri ve 5 Temmuz 2009’da Urumçi’deki Uygur gençleri katlettiği şekilde katlettiler. Çin otoritesi altında Çin makamları için uzun yıllar boyunca çalışmakta olan iki Uygur görevlisi bile katliam sırasında vurularak öldürüldü (Radio Free Asia bunu Uygurlu bir yetkiliyle eşinin yaptığı bir röportajda doğruladı). Ayrıca Çin Kurtuluş Ordusunun insansız uçaklarını bu katliamda test ettiği bildirildi.

Bu suçtan saklanmak ve kurtulmak için Çinli yetkililer, Yarkent İlçesini tamamen engelledi, bölgedeki interneti kapattı ve katliamdan birkaç ay sonra kentte askeri sokağa çıkma yasağı uyguladı. Bu trajediye tanık olan herkes tutuklandı ve vahşice susturuldu. Oysa Doğu Türkistan, başka bir kahraman doğurdu. 22 yaşındaki Abubekri Rehim hayatını tehlikeye attı ve bir VPN (sanal özel ağ) kullanarak Yarkent Katliamını dünyaya tanıttı. Abubekri’nin kahramanlığı olmasaydı, Çin komünist rejiminin bu barbar suçu yanına kâr kalacaktı. Çin rejimi daha sonra Abubekri Rehim’i tutukladı ve “devlet sırlarını” ifşa ettiği için onu dokuz yıl hapse mahkûm etti.

28 Temmuz 2014’te Doğu Türkistan halkı Çin işgalini reddetti ve bir kez daha özgürlük ve adalet zili çaldı. Yarkent halkının devrimi, dünyaya Doğu Türkistan halkının özgürlüklerini ve haklarını elde etmek için mücadele etmeye hazır olduklarını duyurdu.

Yarkent Katliamı’ndan bu yana, Çin makamları Doğu Türkistan halkına yaptığı zulümleri ve soykırımını çarpıcı biçimde artırarak devam ettiriyor. Şu anda, Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında üç milyondan fazla kişi tutulmakta, aileler parçalanmakta, Uygur çocukları ebeveynlerinden uzaklaştırılmakta ve zorla asimilasyona tabi tutulmaktadır. Ancak, bu yalnız ve acımasız mücadelede, Doğu Türkistan halkı güçlü durmaya ve savaşmaya devam ediyor.

Kaynak: uighurtimes
Çeviri: Sabit Haber

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yarkent Katliamı: Uygur Türklerinin Acı Dolu Anıları