Yeni Merkez Bankası Başkanı: Hafize Gaye Erkan oldu

Yeni Merkez Bankası Başkanı: Hafize Gaye Erkan oldu

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeni ekonomi yönetimi de şekillenmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesinin ardından, Merkez Bankası Başkanlığı için de sürpriz bir isim belirlendi: Hafize Gaye Erkan.

Erkan, 1982 doğumlu, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu, Princeton Üniversitesi Finans Mühendisliği doktoru, ABD’de “Müthiş Türk Kızı” olarak tanınan bir ekonomist ve bankacı.

Erkan, Princeton Üniversitesi tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci olma başarısını gösterdi. Goldman Sachs gibi pek çok finans devinde çalıştıktan sonra 2017 yılında First Republic Bank’ın Başkanlık görevine yükseldi. Erkan ayrıca Tiffany & Co. ve Marsh McLennan gibi Fortune 500 şirketlerinin yönetim kurullarında da yer aldı.

Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ın atanması hem olumlu hem de olumsuz tepkileri beraberinde getirdi. Erkan’ın başarılı bir bankacı ve ekonomist olduğunu savunanlar olduğu gibi, ABD’de başında bulunduğu First Republic Bank’ın batmasından sorumlu tutanlar da var. Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmasıyla birlikte Türkiye’de ilk kez bu göreve bir kadın getirilmiş oldu. Erkan’ın piyasalara güven veren bir isim olduğu ve bağımsız para politikası izleyeceği belirtiliyor.

 

Erkan’ın yeni görevine ne zaman başlayacağı henüz açıklanmadı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yeni Merkez Bankası Başkanı: Hafize Gaye Erkan oldu