1. Haberler
  2. Gündem
  3. YÖK Başkanı Erol Özvar: Devlet Üniversitelerindeki İkinci Öğretim Programları Kapatıldı

YÖK Başkanı Erol Özvar: Devlet Üniversitelerindeki İkinci Öğretim Programları Kapatıldı

YÖK Başkanı Erol Özvar: Devlet Üniversitelerindeki İkinci Öğretim Programları Kapatıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu. Özvar, “Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz” dedi.

259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, Yükseköğretim Kurulu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Erol Özvar, erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi anlayışıyla hareket ettiklerini vurgulayarak, “Ülkemizin tüm kesimleri için nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yıl üniversitelerde 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu belirten Özvar, “Kapasitemiz hızla artarken, ülkemizde yükseköğretime erişim talebi de güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bu yoğun ve güçlü talebe doğru politikalarla yanıt vermek, önceliklerimizden birisidir” dedi.

YÖK Başkanı, gelecek dönem için belirledikleri vizyonun önemli başlıklarından birinin istihdama duyarlılık olduğunu belirterek, “İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltıyoruz” şeklinde konuştu. Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı doğrultusunda, gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini açıkladı. Bu kararın, özellikle öğretmenlik mesleği ve ülkenin istihdam dengesi göz önünde bulundurularak alındığını ifade etti.

Ülkenin kaynaklarının etkin kullanımı konusunda çok hassas davrandıklarını belirten Özvar, “Bir taraftan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelerimize ilave kontenjanlar verilirken diğer taraftan da mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmış ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürülme yoluna gidilmiştir” dedi.

YÖK Başkanı Erol Özvar: Devlet Üniversitelerindeki İkinci Öğretim Programları Kapatıldı