Suriye-Türkiye İlişkileri için “Yol Haritası” Astana’da Belirlendi

Suriye-Türkiye İlişkileri için “Yol Haritası” Astana’da Belirlendi

Suriye krizine çözüm bulmak için Türkiye, Rusya ve İran’ın garantörlüğünde Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da düzenlenen 20. Astana görüşmeleri sona erdi. Görüşmelerde, Suriye’deki son durum, insani yardım, güven artırıcı önlemler, anayasa komitesi çalışmaları ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşü gibi konular ele alındı.

Görüşmelerin en önemli gündem maddesi ise Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik “Yol Haritası” oldu. Bu kapsamda, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye rejimi heyetleri arasında dörtlü bir istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “Biz şu anda Şam ile Ankara ilişkilerinin normalleştirilmesiyle ilgileniyoruz. Bu çok önemli bir süreç. Aradan geçen 12 yılda pek çok sorun birikti. 10 Mayıs’ta Moskova’da Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Şimdi de bu sürecin ‘Yol Haritası’ üzerine çalışıyoruz.” dedi.

Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlığındaki heyetin temsil ettiği görüşmelere, İran’dan ise Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı başkanlığındaki heyet katıldı. Suriye rejimi Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan da toplantılarda yer aldı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen de görüşmelere katılarak taraflara Cenevre’deki anayasa komitesi çalışmalarına destek vermeleri çağrısında bulundu.

Astana görüşmelerinin sonuç bildirisinde, Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğünün korunması vurgulandı. Ayrıca, Suriye’de terörle mücadele edilmesi ve sivillerin korunması gerektiği belirtildi.

Görüşmelerde ayrıca, Suriyeli mültecilerin gönüllü ve güvenli bir şekilde ülkelerine dönmesi için koşulların oluşturulması ve uluslararası toplumun bu konuda yardım etmesi gerektiği ifade edildi.

Astana görüşmelerinin 21. turunun 2023 yılının ilk yarısında yapılması kararlaştırıldı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Suriye-Türkiye İlişkileri için “Yol Haritası” Astana’da Belirlendi