Yol Yapmak İçin 7 Bin Yıllık Tarihi Yok Ettiler

featured

Hürriyet’ten Salim Uzun’un yaptığı habere göre, Antalya Karayolları 13’üncü Bölge Müdürlüğü, Isparta’daki Şarkikaraağaç-Beyşehir karayolu üzerinde yürütülen yol genişletme ve kazı çalışmalarını ilgili kurum görüşü olmadan ihaleye çıkardı. İhaleyi kazanan firma çalışmalar sırasında 7 bin yıllık tarihi olan Araklı Höyüğü’nü yok etti.

Görevliler dozerlerle höyüğün içinde ve çevresinde 3-4 metrelik çukurlar açtı. Höyükten çıkarılan topraklar kepçelerle kamyonlara yüklenerek çevredeki boş arazilere atıldı. Olay bir süre sonra atılan topraktaki insan kemikleri, mezarlar, yazılı taşlar ve çiniler ile fark edildi. Bölgeye çağırılan Isparta Yalvaç Müze Müdürü Abdülbari Yıldız, kazı çalışmalarının hemen durdurulmasını söyledi ve bir rapor hazırlayarak, tahribatın boyutlarını uzman sanat tarihçilerin görüşüyle birlikte Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne gönderdi.

Bölgede detaylı inceleme başlatan kurul, toprak altından çıkan bütün eserlerin parçalandığı tespit ederek içerisinde kamu görevlilerinin de bulunduğu 19 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

‘Hiç Birşeyi Kurtaramadık’

Yalvaç Müze Müdürü Abdülbari Yıldız, “Karayollarının kurum görüşü almadan ihaleye çıktığını, ihaleyi alan firmanın da ‘Nasıl olsa tüm kurum görüşleri alınmıştır’ diyerek normal tepeymiş gibi höyüğü parçaladığını belirterek, “Biz çalışmaları durdurduk ve suç duyurusunda bulunduk. Dozerlerle bütün tarih kaldırılmış, 3-4 metrelik çukurlar açmışlar. Hiçbir şey kurtaramadık. Oysaki burası çok önemli bir bölge. Üst taraf Bizans, en alt tabaka 7 bin yıllık tarihi içinde barındırıyordu. Çok önemli tarihi bilgi ve belgeler çıkabilecek bir alandı” dedi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yol Yapmak İçin 7 Bin Yıllık Tarihi Yok Ettiler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.