Yunan Tarihinin Kara Lekesi: Çamerya Soykırımı

featured

Her fırsatta türlü iftiralarla Türk tarihini ve Atatürk’ün hatırasını zedelemeye çalışan Yunanistan, kendi tarihiyle yüzleşemiyor. Çamerya Soykırımı da, Yunanlıların yüzleşemediği kara lekelerden sadece birisi.

ÇAMERYA SOYKIRIMI

Arnavutluk Bilimler Akademisi tarafından yayımlanan Arnavut Ansiklopedik Sözlüğüne göre, antik çağlardan beri İliryalı kabilelerin yaşadığı Çamerya bölgesi, günümüzde Arnavutluk’un güneyinden başlayıp ve Yunanistan toprakları içinde kalan Yanya’dan Preveze’ye kadar olan bölgeyi kapsıyor.

Osmanlı döneminde 1912 yılına kadar Yanya Vilayeti olarak tanınan bölgedeki Arnavutlar, 1913 yılına kadar Osmanlı vatandaşıydı. Son olarak 1910’da yapılan nüfus sayımında bölgede 83 bin Arnavut yaşıyordu.

Çamerya’nın büyük bir kısmı İngiltere’nin başkenti Londra’da 1913 yılındaki Büyükelçiler Konferansında Yunanistan’a teslim edilirken, Arnavutluk kısmında Müslüman ve Ortodoks halkın oluşturduğu yalnızca birkaç köy kaldı. Çamerya’nın büyük bir kısmının Yunanistan’a teslim edilmesinin ardından bölge halkına etnik temizlik ve zorla yerlerinden etme amacı güden çeşitli baskılar ve katliamlar başladı. Haziran 1944’ten Mart 1945’e kadar Yunan General Napoleon Zervas’ın kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen katliamlarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti, Müslümanların mülklerine el konuldu, yağmalamalar ve yıkımlar yapıldı.

Yunan güçlerinin Çameryalılara olan zulmü bugün bazı Avrupa ülkelerinin arşivlerinde belgelenirken, olaylara şahitlik eden birçok Çameryalı Arnavut ve tarihçilerin anlatımları yaşananlara ışık tutuyor. Çameryalılar, Yunan güçlerinin hamile kadın, çocuk, yaşlı demeden çok sayıda masum sivili öldürdüğünü, ardından başlayan göçlerde de kayıp sayısının daha da ağırlaştığını anlatıyor.

Birçok değerlendirmelere göre bu dönem yaklaşık 5 bin Çameryalı Arnavut sivil hayatını kaybederken, 35 bin civarındaki insan bölgeden sürgün edildi. Birçoğu komşu Arnavutluk’a sığınırken, burada uluslararası kuruluşlar tarafından kamplar kuruldu. Çameryalılar başta Türkiye olmak üzere Kosova, ABD, Kanada, İtalya ve diğer Avrupa ülkelerine de göç etti.

Çameryalılara karşı gerçekleştirilen zulüm bunlarla da sona ermedi. Arnavutluk’ta 1944-1991 yılları arasında hüküm süren komünist rejim sırasında da topluluğun üyeleri başta siyasi nedenlerle olmak üzere çeşitli nedenlerle baskı gördü, hapsedildi. Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve devlet arşivlerine göre yüzlerce Çameryalı aile, Arnavutluk’ta dönemin komünist rejiminden zulüm gördü, onlarca önemli isim idam edildi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yunan Tarihinin Kara Lekesi: Çamerya Soykırımı