1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yurt Dışına Çıkacaklar İçin Vizede Yeni Dönem Başlıyor

Yurt Dışına Çıkacaklar İçin Vizede Yeni Dönem Başlıyor

featured

Yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşlar için vize işlemlerinde yeni bir dönem başlıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen teklifle, vize işlemleri artık Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı tarafından yürütülecek.

Bugüne kadar aracı şirketler, vize işlemlerinden yaklaşık 5,5 milyar lira gelir elde etti ve bu gelirin sadece 1,1 milyar lirası hazineye aktarılabildi. AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, 2023 yılında vize faaliyetlerinden hazineye aktarılan miktarın sadece yüzde 20 olduğunu belirterek, “Yapılan hesaplamalara göre, 2023 yılında vize aracı şirketlerinin yıllık geliri 5,5 milyar lira oldu. Bu rakamın 1,1 milyar lirası hazineye aktarıldı, 4,4 milyar lirası ise şirketlere kaldı” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen düzenleme, Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın kurulmasını ve bu vakfın vize aracılık hizmetlerini üstlenmesini öngörüyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, şu anda 58 ülkede 12 farklı aracı şirketten hizmet alındığını belirterek, “Dışişleri Bakanlığı olarak 58 ülkede, 12 farklı şirketten vize aracı hizmeti almaktayız. Bunlar coğrafyasına göre yerel veya bu işteki ehil şirketler. Genellikle Türk şirketleri oluyor. Türkiye’deki yabancı misyonlar da onlardan hizmet alıyor. Sebebi şu: Vize başvurularında çok büyük bir başvuru ve evrak olduğu için, bunların tasnifi ve işleme alınması için bu vize aracı hizmeti alınıyor” dedi. Serim, yeni teklifle vize aracılık hizmetlerinin vakıf tarafından da verilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Vakfın en önemli gelir kaynağı vize işlemleri olacak. AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, vakfın bağış ve yardımların yanı sıra vize işlemlerinden elde edeceği gelirlerle faaliyet göstereceğini ifade etti. Güneş, “En önemli gelir kaynağı, vize işlemleri olacak. Vakıf da şirket kurup vize işlemi yapabilecek ve gelir elde edebilecek” diye konuştu.

Bu yeni düzenleme ile yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşlar, vize işlemlerinde artık aracı şirketler yerine Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na başvuracak. Böylece, vize gelirlerinin daha büyük bir kısmı devletin kasasına girecek.

 

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yurt Dışına Çıkacaklar İçin Vizede Yeni Dönem Başlıyor