12 Eylül Dönemini Anlatan Filmler

featured

Bugün 12 Eylül 1980 darbesinin 40.yıl dönümü. O dönemle ilgili şimdiye kadar birçok film çekildi. İşte 12 Eylül dönemi anlatan bazı filmler;

1-Babam ve Oğlum (2005)                                                                                            Çağan Irmak’ın yazdığı başrollerinde Çetin Tekindor, Hümeyra, Fikret Kuşkan’ın oynadığı film. Sadık, Ege’deki çiftlikten ,üniversitede gazetecilik eğitimi için ayrılmıştır. Oysa babası Hüseyin , onun ziraat mühendisliği okuyup çiftliğin idaresini eline almasını istemektedir. Sadık, daha üniversite yıllarında politikayla aktif olarak ilgilenir. Bunu öğrenen babası Hüseyin, oğlunu evlatlıktan reddeder. 70’li yıllarda birçok siyasi olaya karışan Sadık’ı daha zor günler beklemektedir. 1980 yılının 12 Eylül günü sabah erken saatlerde karısının doğum sancılarının tutmasıyla dışarı fırlayan çift, hastaneye gitmek için araç bulamazlar, çünkü ülkede askeri darbe gerçekleşmektedir. Sadık’ın karısı, doğum esnasında hayatını kaybeder ama küçük Deniz hayattadır. Gördüğü işkence ve yattığı hapisten sonra sağlığı bozulan Sadık, hastalığının ölümcül olduğunu anladığında Deniz’i Ege’deki çiftliğe, annesinin ve konuşmadığı babasının yanına götürmekten başka bir yol bulamaz. Çizgi romanlara ve onun büyülü dünyasına oldukça meraklı olan Deniz için evin yanaşmaları, küs teyze  traktör kullanan ve telsizle konuşan babaanne , bileğinden boğazına kadar bilezikle dolaşan gelin Hanife  ve saf bir amca  ile tanışmak, onun için oldukça farklı bir deneyim olacaktır. Sadık ve Hüseyin’in geçmişle hesaplaşmaları ise oldukça sıkıntılı gelişmelere neden olacaktır.

2-Bu Son Olsun (2012)                                                                                                Yaşar, Apo, Kovboy Ali, Cevat ve Ertuğrul sokakta yaşayan beş arkadaştır. Tek amaçları karnılarını doyurup şarap içmektir. 12 Eylül geldiğinde sokağa çıkmak yasaklanmıştır. Ama onların gideceği bir evi yoktur.

 

3-Eylül Fırtınası (1999)

Atıf Yılmaz’ın yazdığı film bir çocuğun gözünden 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nin sıradan bir ailenin üzerindeki etkileri konu ediyor

4-Hükümet Kadın (2013)

8 çocuk annesi, okuma yazma bilmeyen ve politikayla ilgilenmeyen Midyatlı bir kadın olan Xate, kocasının ani ölümü üzerine başkanlık koltuğunu devralır.

İlçesini ne pahasına olursa olsun suyla kavuşturmak ister. Suyu kavuşturur, elektriği de kavuşturmak isterken darbe olur ilçenin suyu kesilir.

 

 

 

                                                                                                 

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
12 Eylül Dönemini Anlatan Filmler