134 Kişiye Mezar Olan O Site!

134 Kişiye Mezar Olan O Site!

Gaziantep’te 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde 134 kişinin yaşamını yitirdiği Ayşe Mehmet Polat Sitesi’nde yapılan incelemede, sitenin eğimli zemin üzerine ve farklı zemin tiplerine oturtulduğu, bu durumun da yapıların yer değiştirmesine ve hasar görmesine yol açtığı belirlendi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, sitenin proje sorumlusu, müteahhidi ve statik proje müellifi olan tutuklu sanık Mehmet Ertan A. ile tutuksuz sanık Altan B. hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla dava açtı. İddianamede, 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen bilirkişi raporlarına göre, sitenin inşaatına 1990’lı yılların sonunda başlandığı, 6 blokun 4’ünün ilk depremde yıkıldığı, diğer 2 blokun da kontrollü olarak yıkıldığı kaydedildi.

İddianamede, “Sitenin blokları ile ilgili olarak düzenlenen statik proje ve mimari projeler arasında uyumsuzluklar bulunduğu anlaşılmıştır. Projede detaylı bir zemin etüdü yapılmamış, kolonlar arası açıklığın ve kolon ölçülerinin tutarsız olduğu anlaşılmıştır.” denildi. Yapının proje ve ruhsat kaydında tutarsızlık olduğu ve dönemin yönetmeliğine aykırı davranıldığı vurgulanan iddianamede, şöyle devam edildi: “Yıkılan tüm bloklarda betonun kalitesiz olduğu, betonda kullanılan agregaların çok büyük olduğu ve homojen olarak dağıtılmadığı, kolon ve kirişlerde gerekli sarılma bölgelerinin oluşturulmadığı, pas paylarının yetersiz olduğu, donatıların korozyona uğradığı, karot örnekleri alınırken dahi parçalandığı tespit edilmiştir. Temel derinlikleri projede 80 cm olarak belirlenmesine rağmen yapılan ölçümlerde 50-100 cm arasında değişiklik gösterdiği anlaşılmıştır.” İddianamede, bazı bloklarda bodrum katta bölme duvar kullanılmaması nedeniyle zayıf kat düzensizliği oluştuğuna da dikkat çekildi.

İddianamede, “Mimari projenin, tasarım aşamasında yönetmelik çerçevesinde imar durum raporunda belirtilen ölçülere uygun hazırlanmadığı anlaşıldığından” diyerek sözlerine devam eden savcılık, şüpheliler Mehmet Ertan A. ve Altan B’nin meslekleri gereği tüm riskleri bilmelerine rağmen sitenin yasal mevzuata uygun olarak inşa edilmemesi durumunda yıkılabileceğini öngörebilecek durumda olduklarını ancak buna rağmen siteyi yasal mevzuata uygun olarak inşa etmedikleri ve buna uygun projeler çizmedikleri gerekçesiyle bilinçli taksirle hareket ettiklerini belirtti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
134 Kişiye Mezar Olan O Site!