ABD’den Azerbaycan-Ermenistan Barış Çabası

ABD’den Azerbaycan-Ermenistan Barış Çabası

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan ve Ermenistanlı mevkidaşlarıyla bir araya gelerek iki ülke arasındaki barış sürecini ele aldı. Blinken, görüşmelerde “ortak amaç olan anlaşma için ilerleme kaydedildiğini” ancak “nihai bir anlaşmaya varmak için daha çok çalışılması gerektiğini” söyledi.

Üç gün süren görüşmeler

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, 27-29 Haziran tarihlerinde ABD’nin Virginia eyaletinde üç gün süren görüşmeler yaptı. Görüşmelerin ardından Blinken, iki bakanla birlikte basın toplantısı düzenledi.

Blinken, taraflar arasındaki görüşmelere katılmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Ortak amaç olan anlaşma için ilerleme kaydedildi. Önemli hususlarda ise tarafların birbirlerinin duruşunu daha iyi anladığına dikkati çekerek, ancak nihai bir anlaşmaya varmak için daha çok çalışılması gerek.”

Blinken, üç gün süren görüşmelerde önce her iki bakanla ayrı ayrı bir araya geldiğini, daha sonra üçlü bir toplantı düzenlediğini de aktardı.

Bazı maddelerde mutabakat

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, görüşmelerde bazı konularda mutabakata varıldığını ve ilerleme kaydedildiğini duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bakanlar ve beraberlerindeki heyet üyeleri, ‘Barış ve Devletlerarası İlişkilerin Kurulmasına İlişkin İkili Anlaşma’ taslağı üzerindeki müzakerelerde ek ilerleme sağladı. Taslak anlaşmanın ek maddeleri üzerinde mutabakata varıldı ve taslak metinde karşılıklı anlayışa doğru adım atıldı. Aynı zamanda, bazı kilit konularda ek çalışmalara devam edilmesi gerektiği kaydedildi.”

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 1-4 Mart’ta da yine ABD’nin ev sahipliğinde görüşmeler yapılmış, anlaşma taslağının bazı maddelerinde mutabakata varılmıştı.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ABD’den Azerbaycan-Ermenistan Barış Çabası