ABD’li Astronot Frank Rubio Dünya Rekoru Kırdı

ABD’li Astronot Frank Rubio Dünya Rekoru Kırdı

Uzayda 1 yıldan fazla süre kalan ilk ABD’li astronot olan Frank Rubio, dün Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) görevini tamamlayarak Kazakistan’a iniş yaptı. Rubio’ya, uzay istasyonunda iki Rus kozmonot eşlik etti. Sergey Prokopyev ve Dmitry Petelin de Rubio ile birlikte 371 gün boyunca uzayda kaldılar.

Rubio ve Rus kozmonotlar, 21 Eylül 2022’de uzaya gittiklerinde altı aylık bir görev için ISS’e ulaşmışlardı. Ancak uzay aracında soğutucu sızıntısı tespit edilmesi nedeniyle görevleri altı ay daha uzatılmıştı. Bu süre zarfında Rubio, uzayda en uzun süre kalan ABD’li astronot rekorunu kırdı. Ayrıca Salvador kökenli bir astronot olarak, düşük Dünya yörüngesine seyahat eden ilk kişi oldu.

NASA Başkanı Bill Nelson, Rubio’nun başarısını kutlayarak şunları söyledi: “Astronotlarımız, keşifleri ilerletmek için evlerinden ve sevdiklerinden uzakta olağanüstü fedakarlıklar yapmaktadır. NASA, Frank’in ulusumuza adanmış hizmeti ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaptığı paha biçilmez bilimsel katkılar için son derece minnettardır. Kendisi gelecekte Ay, Mars ve ötesine yapılacak keşiflerin önünü açacak gerçek öncü ruhu temsil etmektedir.”

Rubio, uzayda geçirdiği sürenin ardından Dünya’ya döndüğünde vücudunda bazı değişiklikler olabileceğini belirtti. Mikrogravitede yürümediği ve kendi ağırlığını taşımadığı için normal hissetmesinin iki ila altı ay alabileceğini söyledi. Ayrıca uzayda sürekli makine sesleri duyduğunu ve sessizliğin tadını çıkarmak istediğini ifade etti.

Uzayda en uzun süre kalan astronot rekoru ise Rus kozmonot Valeri Polyakov’a ait. Polyakov, 1994-1995 yılları arasında 437 gün boyunca uzayda kalmıştı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ABD’li Astronot Frank Rubio Dünya Rekoru Kırdı