Ak Parti, Demokrat Parti Üzerinden Final Yapmak İstiyor

featured

Tarihler 7 Haziran 1945’i gösteriyordu. O dönem CHP’de siyaset yapan Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan tarafından meclis grubunda açık olarak görüşülmek üzere bir önerge verildi. Bu önerge tarihte “Dörtlü Takrir” olarak bilinecekti. Bu önergenin amacı çok partili sisteme geçmekti ve başarılı da olundu. Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuad Köprülü CHP’den istifa etti. O dört isim 7 Ocak 1946’da, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bambaşka bir sayfa açarak ülkenin çok partili sisteme geçmesini gerçekleştirerek Demokrat Parti’yi kurdu. 21 Temmuz 1946 yılında gerçekleşen seçimlerde CHP yüzde 85.4 oy alarak birinci parti oldu. Demokrat Parti ise, yüzde 13.1 oy alabilmiş meclise 61 milletvekili çıkarabilmişti.

14 Mayıs 1950’te, yani 4 yıl sonra Demokrat Parti, vatandaşlardan büyük bir karşılık alarak, yüzde 55.2 oy oranıyla iktidara geçti. CHP ise, yüzde 30.6 oy alabildi. Üçüncü parti olan Millet Partisi ise, yüzde 4.6 oy oranına sahip oldu.

Tarihler 2023’ü gösteriyor. Yeni bir genel seçim havasına yavaş yavaş giriyor Türkiye. Ak Parti ve MHP’nin gündeminde Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim tarihini 18 Haziran öncesine çekme düşüncesi var. Ağırlıklı olarak istenen tarih ise 14 Mayıs 2023. Neden 14 Mayıs 2023 tarihi isteniyor peki? Gözüken o ki, Ak Parti, Demokrat Parti’nin ilk iktidara geldiği tarihle bir bağ kurarak iktidarı elinde tutma amacında. İlerleyen süreçte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Partililer, “Dörtlü Takrir”, Celal Bayar, Adnan Menderes üzerinden toplumun karşısına çıkarsa şaşırmayın. Çünkü, Ak Parti’nin Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihi açısından final yapmak istediğini düşünüyorum.

14 Mayıs nasıl bir devri kapattıysa, yine bir 14 mayıs üzerinden bir final yapılmak isteniyor.

Yazımı Johann Wolfgang Von Goethe şu sözüyle bitirmek istiyorum, “Yaşamaya zaman ayırın, zira zaman bunun için vardır.”

5 Ocak 2023 – Yakacık

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ak Parti, Demokrat Parti Üzerinden Final Yapmak İstiyor