Anadolu’daki İlk Türk Camisi İbadete Açılıyor

featured

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri’nde bulunan ilk Türk camisi Ebul Menuçehr Cami, restorasyon çalışmaları sürüyor.  Cami restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra ibadete açılacak.

 Anadolu’daki ilk Türk camisi olan Ebu’l Manuçehr Cami, Ani’nin fethinin 957. Yıldönümü olan 16 Ağustos 2021’e kadar tamamlanarak ibadete açılması planlanıyor. AK Parti Kars Milletvekili Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Onlarca medeniyeti barındırmış olan önemli bir ticaret, sanat ve din merkezi olan bugün içinde özellikle üzerinde durarak ortaya çıkarmaya çalıştığımız Sultan Alparslan’ın Anadolu’ya giriş kapısını herkes Malazgirt olarak biliyor ama aslında Ani’dir, Kars’tır. 1064’te gelmiştir ve Türklerin ilk camisini inşa etmişlerdir”  açıklamasını yaptı.

Ebul Menuçehr Camisi’nin minaresinde kûfî hatla yazılmış “bismillah” yazısının olmasıdır. Bu yazı merdivenin 66. basamağına denk geliyor. Kars’a 45 kilometre uzaklıktaki Ani Antik Kenti’nde bulunan Ebul Menuçehr Camii, UNESCO’nun Türkiye’de ilk ibadethane olarak koruma altına aldığı camii olarak biliniyor.

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Anadolu’daki İlk Türk Camisi İbadete Açılıyor