Ankara’da Türkiye-Kırgızistan Kültür Bağları Konferansı

Ankara'da Türkiye-Kırgızistan Kültür Bağları Konferansı

Ankara’da gerçekleştirilen “Kırgızistan Kültür Günleri” kapsamında düzenlenen “Kırgızistan-Türkiye Kültür ve Edebiyat Bağları Konferansı”, Gazi Üniversitesi’nde yoğun bir ilgiyle karşılandı. Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye’nin uluslararası arenadaki önemine dikkat çekti: “Bugün kardeş Türkiye, sadece Türk dünyasında değil, sadece Orta Doğu’da değil, dünya çapında ‘amiral gemisi’ olan, siyasi, ekonomik, askeri yeni teknolojiler ve kültürel alanlarda güçlü ve gelişmiş bir lider ülkedir.”

Büyükelçi Kazakbaev, etkinliğin Kırgızistan’ın bağımsızlığının 32. yılı, Türkiye’nin kuruluşunun 100. yılı ve Cengiz Aytmatov’un doğumunun 95. yıl dönümüne ithaf edildiğini belirtti. Türkiye’nin 100 yıllık “başarılı bir tarihe” sahip olduğunu vurgulayan Kazakbaev, “Türkiye’nin ikinci yüzyılında, Türk halkına ve aynı zamanda bütün Türk dünyasında ülkelere, barış ve refah getireceğine inanıyorum. Gelecek asrın sadece Türkiye’nin değil bütün Türk dünyasının asrı olacağına eminim,” dedi.

Kazakbaev ayrıca, Cengiz Aytmatov’un Türkiye’de eserleri en çok okunan yazarlardan biri olduğunu ve yazarın “muhteşem eserleri” ile her zaman hatırlanacağını ifade etti. Büyükelçi, Aytmatov’un Kırgızistan ve Türkiye’nin kültürlerine yaptığı katkıları da övdü.

Etkinlikte Cengiz Aytmatov’un kız kardeşi Roza Aytmatova da konuklara kardeşinin hayatı ve ailesi hakkında bilgiler verdi ve Türkiye-Kırgızistan dostluğuna vurgu yaptı. Etkinlik, “Cengiz Aytmatov ve Çağdaşları” adlı fotoğraf sergisi ve Aytmatov’un “Beyaz Gemi” adlı eserinden uyarlanan “Şambala” filminin gösterimi ile devam etti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ankara’da Türkiye-Kırgızistan Kültür Bağları Konferansı