• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Arefe Tahtı Sergileniyor

featured

Osmanlı padişahlarının arefe günü sarayda düzenlenen bayram merasiminde kullandığı ‘Arife Tahtı’ Topkapı Sarayı Revan Köşkü’nde sergilenmeye başladı.

Fatih Köşkü’nün restorasyonu dolayısıyla Revan Köşkü’ne taşınan 17. yüzyıla ait Sultan 1. Ahmed Tahtı, Ramazan Bayramı arifesinde ziyaretçilere sergilenmeye başladı.
Bayram törenlerinin vazgeçilmezi ‘Arife Tahtı’ 1603-1617 arasında yapıldı.Tahtın ustası ise, Sultanahmet Camii’nin mimarı ve aynı zamanda sedef ustası Mimarbaşı Sedefkâr Mehmed Ağa.
Milli Saraylar İdaresi Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, “Osmanlı’da önemli iki bayram vardı. Bunlardan birisi Kurban Bayramı, diğeri de Ramazan Bayramı’ydı. Bayramlar bir gün öncesinden arife günü başlardı. Padişah öğlen namazını Ağalar Camii’nde kıldıktan sonra Arife Tahtı Arz Odası’nın önüne konur. Orada ikindi namazı çıktıktan sonra padişah bu tahta gelir, otururdu. Saray ahalisi ve Enderunlular ile bayramlaşmasını gerçekleştirirdi. Bu program akşam namazına kadar sürerdi. Akşam namazından sonra son iftar yapılır ve padişah sabah Ayasofya veya Sultanahmet Camii’ne giderek bayram namazını kılardı. Namazdan sonra bu kez ‘Altın Taht’ veya ‘Bayram Tahtı’ dediğimiz cülüs tahtı Babüssaade önüne konur ve Babüssaade önünde resmi bayramlaşma başlardı” açıklamasını yaptı.
Kocaman tahtın özellikleriyle ilgili  “Arife Tahtı’nın ahşabı cevizdendir. Üzeri sedef ve bağ ile kaplanmıştır. Ustası, 1. Ahmed döneminin ser mimarı ve aynı zamanda Sultanahmet Camii’nin de mimarı olan Mehmet Ağa’dır. Üzerinde, kenarlarında, tepeliklerinde altın ve zümrüt bulunuyor. Üst kısmındaki fener şeklindeki yapı ise yakut ve zümrütten oluşmaktadır”  bilgisini verdi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Arefe Tahtı Sergileniyor