Atsız’ın bilinmeyen röportajı gün yüzüne çıktı

featured

Türkçülüğün abide şahsiyeti Hüseyin Nihal Atsız‘ın bilinmeyen bir röportajı gün yüzüne çıktı. kavgamiz.com ekibinin ulaştığı röportaj Nihat Dalay tarafından gerçekleştirilmiş. Türk Sanatı dergisinin Şubat 1955’de yayınlanan röportajda sanatla Atsız, Dalay’ın sanatla ilgili sorularını yanıtlamış.

kavgamiz.com‘da yayınlanan röportajdan bazı sorular şöyle:

Soru – Hocam, sanatın millisi olmaz diyorlar, bu hususta fikriniz nedir?

Cevap – Sanatın değil, ilmin bile millisi vardır. Bir milletin dilini, duygusunu, zevkini en üstün örneğiyle veren sanat eseri millidir. Milli duygu daima ahlaka, güzele değer verdiği için, milli eser ahlaki ve güzel olan eserdir. ”Milli sanat olmaz” teranesi kozmopolitliğin, gizli maksadın veya gafletin eseridir.

Soru – Bugünün edebiyatçıları yeni modern bir Türk sanatı doğdu diyorlar. Hakikaten böyle bir şey var mıdır? Yoksa yeni modern sanat diye bahsettikleri Batı edebiyatının bir kopyesi, yani onun taklidi midir?

Cevap – Bugünün edebiyatçıları arasında henüz çığır açacak kuvvetli şahsiyetler yok. Edebiyatımız bir bocalama devri geçiriyor. Türk grameri okumadan ve eski Türk edebiyatını gereğince görmeden yetişen nesiller modern sanat diye bir şey yaratamazlar.

Soru – Fantazi dergilerle ağır başlı sanat dergilerinin ahlak üzerine ne gibi etkisi olabilir? Ve bunlar ilerisi için bir tehlike teşkil edebilir mi?

Cevap – Her türlü basının halk üzerinde müessir olduğu muhakkaktır. Bu bakımdan ağır başlı ve ahlaki neşriyatın müspet tesirine karşı hafif dergilerin menfi tesiri inkar olunamaz. Eski Türk cemiyeti yalnız kahramanlık, ahlak ve vefakarlık telkini yapan yazılar okuyordu. Cemiyete başka türlü hitap eden müellif yoktu. Bugün ise ya maddi kazanç sağlamak, yahut milli ahlakı yıkmak için yapılan neşriyat hadden aşırıdır. Bunları önlemek çok hayırlı olur.

Soru – Bazı genç arkadaşlar yeni çalışmalarınız olup olmadığını soruyorlar.

Cevap – Beni hatırlayan, sormak lütfunda bulunan gençlere teşekkür ederim. Uzun zamandır Türk ve Osmanlı tarihine dair iki eser üzerinden çalışıyor ve zaman beni bitirmeden ben onları bitirmeye uğraşıyorum.

Röportajın tamamını okumak için tıklayınız.

Daha fazla haber için : www.sabithaber.com

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Atsız’ın bilinmeyen röportajı gün yüzüne çıktı