Atsız’ın Milletvekili Adaylığı

featured

Büyük Atsız‘ın siyasete bakışı, hakkında en çok merak edilen konulardan birisiydi. Halen tartışılan bu konuyla ilgili varolan bilgiler, Atsız’ın bilinen makaleleri ve mektuplarının farklı bakış açılarıyla yorumlanmasından ibaretti.

Basında Atsız adlı kitabımı hazırlarken, bir gazete küpüründe 1946 seçimlerinde kazanamayan adaylar listesinde Nihal Adsız adını görmüştüm. Bu beni heyecanlandırdı ve böyle bir bilginin ortaya çıkmamış olması da oldukça şevklendirmişti. İlk önce, Atsız hakkında yazılanları tekrar inceledim, ancak bu bilgi hiçbirinde yer almıyordu. Daha sonra seçimle ilgili başka kaynak bulmaya çalıştım ama yine hüsranla karşılaştım…

Yüksek Seçim Kurulu’na başvuru yaptım. YSK’dan eski tarihli bir seçim olduğundan bu bilginin ortaya çıkması için özel bir araştırma gerektiğini belirten bir cevap aldım.

Bu küpürün kitapta yer alıp almaması konusunda kararsız kaldım. Ancak böyle bir bilgiyi ortaya çıkarmanın faydalı olacağını düşünüp, ilgili haber küpürünü, YSK’dan aldığım cevapla birlikte kitaba dahil ettim. (Bknz. Akgöz, Serkan (Mart 2016), Basında Atsız, İstanbul, Bozkurt Yayınları. S. 160-162, 289)

Geçtiğimiz günlerde şahsi (Cafer Tayyar Paşa) bir koleksiyondan evrak edindim. Bu evrakta 1946 seçimlerinde, İstanbul’dan milletvekili adayı olanların adları ve meslekleri yer alıyordu. 23 adayın adının yer aldığı listede Nihal Atsız – Öğretmen olduğunu görmem beni tekrar heyecanlandırdı. Bu belgeyle birlikte Atsız’ın 1946 seçimlerinde, İstanbul’dan “bağımsız” milletvekili adayı olduğu yönündeki bilgi daha da netlik kazandı.

Bu adaylık ile ilgili şahsi yorumumu ilerleyen çalışmalarımda sizlere sunacağım.

Saygı ve selâmlarımla.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Atsız’ın Milletvekili Adaylığı