Azerbaycan ve Süpürgeci Kadınlar

featured

Cəmilə Salahova’ya ithaf olunur

Bu yazıyı yaklaşık bir sene önce kaleme almıştım. Bugün biraz güncelleyip, tekrardan böyle bir ‘farkındalık’ yaratmak istedim. Başlıkta belirtildiği gibi Azerbaycan merkezli bir meseleye değinmek istiyorum. Türkiye’de çokça rastladığımız ancak kadınların pek tercih etmediği bir meslek: süpürgecilik (temizlik görevlisi).

Temizlik görevlisi meselesinden anladığımız Azerbaycan’ın karayollarının temizlenme işidir. Türkiye ile kıyasla bu temizlik çeşitli araç ve makineler ile yapılırken, Azerbaycan’da 120 manata çalışan iş güvenliğinden noksan işçiler tarafından yapılmaktadır.

Görsel:1 (Süpürgeci Azerbaycanlı Kadınlar) Kaynak: Azadlıq Gazetesi

28 Mart 2018 tarihinde Bakı Şəhər İcra Hakimiyyətinin Mənzil Kommunal Təsərrüfatı İstehsalat Birliyi ‘ne bağlı temizlik görevlisi olan Cemile Salahova araba çarpması sonucu olay yerinde hayatını kaybetti. Olay Sabuncu Köprüsü’nde meydana geldi. Genelde Azerbaycan’daki süpürgeci kadınlar 20-40 yaşları veya daha üstü yaşlara sahip olanlardan mürekkeptir. Yolun çok işlek ve kalabalık olduğunu, arabanın çok süratli olduğuna dair Azerbaycan merkezli ajanslardan bilgi almıştım.

Görsel:2 (İstiprees)

Bir gün sonra milletvekili Musa Quliyev’in açıklamaları dikkat çekti. Quliyev, “Ona kimse bu işi yapmaya mecbur kılmadı”benzeri şekillerdeki açıklamaları -bazı haber kanallarında çok farklı cümleler olduğu için- dikkat çekti.
Özellikle Azadlık Gazetesinin yaptığı bir paylaşımda ise :Deputat Musa Quliyev: “Yaşlı qadını heç kim orada işləməyə məcbur etmir. Məgər, onu məcburi işlədirlər?! Ola bilər ki, əvvəlcədən o işlə məşğul olub, işdən anlayışı var, fiziki imkanları da şərait yaradır və beləliklə, öz çörək pulunu qazanır”.

Bu ve bunun gibi benzer açıklamalar sosyal medyada özellikle Azerbaycan menşeili sayfalarda büyük tepki topladı.

Görsel:3 (Azadlıq Gazetesi)

Bir gün sonra milletvekili Musa Quliyev’in açıklamaları dikkat çekti. Quliyev, “Ona kimse bu işi yapmaya mecbur kılmadı” benzeri şekillerdeki açıklamaları -bazı haber kanallarında çok farklı cümleler olduğu için- dikkat çekti.

Özellikle Azadlık Gazetesinin yaptığı bir paylaşımda ise : Deputat Musa Quliyev: “Yaşlı qadını heç kim orada işləməyə məcbur etmir. Məgər, onu məcburi işlədirlər?! Ola bilər ki, əvvəlcədən o işlə məşğul olub, işdən anlayışı var, fiziki imkanları da şərait yaradır və beləliklə, öz çörək pulunu qazanır”.

Bu ve bunun gibi benzer açıklamalar sosyal medyada özellikle Azerbaycan menşeili sayfalarda büyük tepki topladı.

Milletvekilinin bu son derece isabetsiz yorumuna tepkiler yoğun bir şekilde gelmişti. Azerbaycan’da yaklaşan seçimlerin olması ve bu meselelerinde yaşanması gerginliğin dozunu arttırmıştı. Ölen kadının kardeşinin haberlere yaptığı açıklama ise son derece üzücü idi. İki çocuğunun okula gittiğini ve onların eğitim masraflarını, yiyecek ve giyim ihtiyaçlarını zor karşıladığını, muhtaç olduğu için bu mesleği yapmak zorunda kaldığını belirtmişti.

09.04.2018 tarihli Virtual Azerbaycan haber sitesinin yaptığı bir habere göre

Sumgayıt şehrinde bir temizlik görevlisine otomobil vurarak öldürdü. Hadise şehrin işlek caddelerinde meydana geldi. Sabah saatlerinde meydana gelen bu olayda şimdilik kimliği belirlenemeyen  bir kadın öldü.

Bu olayların yaşanmasından sonra, isabetsiz yorum ve açıklamalar da beraberinde geldi. Hükümet acil bir şekilde bu konulara tedbir almak istedi.

Görsel:4 (Azadlıq Gazetesi)

07.04.2018

Bu olaylar baş verdikten sonra üzerinde ışıkların yandığı ve aynı zamanda fosforlu olan yelekler temizlik görevlilerine tanıtıldı ve dağıtıldı. Bu yelekler ile ölümlerin azaltılacağı düşünülüyordu (!)

Azerbaycan’da bu gibi hadiselerin baş vermesi son derece üzücüdür. İnsanların çok düşük bir maaş ile hayatlarını tehlikeye atması ise “insanlığa” tamamen aykırıdır.

Ekmek parası için 120 km hız ile giden araçların arasında yol temizliği yapmaya çalışan bu fedakâr ve azimli kadınlar ancak ve ancak ölümleri sonucunda hatırlanıyorlar.
Azerbaycanlı Türk kadınlarının, iş ve işçi haklarının korunması son derece insanî ve millî bir görevdir. Müreffeh ve huzurlu bir Türk yurtları arzumuz evvelâ kişi hak ve hürriyetlerin korunması ile mümkün olacaktır.

Cemile Salahova’ya ve bununla birlikte bu mesleği yaparken ölen bütün süpürgeci Azerbaycanlı Türk kadınlarına Allah’tan rahmet diliyorum.

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Azerbaycan ve Süpürgeci Kadınlar