Azerbaycan’dan Ermenistan’ın Sınırdaki Metalürji Tesisine İtiraz

Azerbaycan'dan Ermenistan'ın Sınırdaki Metalürji Tesisine İtiraz

Azerbaycan hükümeti, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınırda bulunan Yeraskh kasabasında (Arazdeyen) Ermenistan tarafından inşa edilmekte olan metalürji tesisine itiraz etti. Azerbaycan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev, Ermenistan Çevre Bakanı Hakob Simidyan’a bir mektup göndererek, tesisin sınır aşan çevresel etkilerinin değerlendirilmesi için Espoo Sözleşmesi’ne uyulmasını istedi.

Espoo Sözleşmesi, bir ülkenin faaliyetlerinin başka bir ülkenin çevresini etkilemesi durumunda, etkilenen ülkeye bilgi verilmesini ve istişare edilmesini öngören uluslararası bir anlaşmadır. Azerbaycan Bakanlar Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre, Babayev’in mektubunda, Ermenistan’ın bu sözleşmeye göre Azerbaycan’ı bilgilendirme yükümlülüğü olduğu ancak bunu yapmadığı belirtildi.

Babayev, tesisin yapımının derhal durdurulmasını ve projenin sınır aşan etkisine ilişkin konuların tam olarak açıklığa kavuşturulana ve gerektiği gibi değerlendirilene kadar bilgi alışverişinde bulunulmasını talep etti. Azerbaycan hükümeti, Ermenistan’ın metalürji tesisini Nahçıvan sınırına birkaç yüz metre uzaklıkta inşa etmesinin, bölgedeki ekolojik dengenin bozulmasına ve Azerbaycan’ın çevresel haklarının ihlaline yol açabileceğini düşünüyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Azerbaycan’dan Ermenistan’ın Sınırdaki Metalürji Tesisine İtiraz