SOLOTÜRK’ten Kıbrıs Barış Harekatı Gösterisi

SOLOTÜRK'ten Kıbrıs Barış Harekatı Gösterisi

Kıbrıs Türkleri, 20 Temmuz 1974’te Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49’uncu yıl dönümünü coşkuyla kutladı. Kutlamalar kapsamında, TSK’nın akrobasi timi SOLOTÜRK, Girne Atatürk Anıtı ve sahil şeridinde nefes kesen bir gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

SOLOTÜRK’ün F16 uçağı ile yaptığı gösteri uçuşunu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başta olmak üzere bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan ve binlerce Kıbrıs Türkü izledi. Uçak, güç ve hareket sınırlarını zorlayan akrobasi hareketleriyle izleyicileri büyüledi. Gösteriyi takip eden vatandaşlar, cep telefonlarıyla anları ölümsüzleştirdi. Gösteri uçuşu, SOLOTÜRK pilotunun selam vermesiyle son buldu.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın Tarihçesi

Kıbrıs Barış Harekatı, 1974 yılında Başbakan Bülent Ecevit’in liderliğinde TSK’nın, Kıbrıslı Türklere karşı uygulanan baskı ve zulme son vermek için başlattığı askeri harekattır. Harekatın ilk ayağı, Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla – Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37’sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı.

Türkiye Cumhuriyeti; harekatın, Zürih ve Londra Antlaşması ‘nın 4. maddesine istinaden düzenlendiğini savunmaktadır. Bu antlaşma, 11 Şubat 1959’da Türkiye Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun katkılarıyla imzalanmış ve adaya Türkiye garantör ülke konumuna getirilmiştir.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
SOLOTÜRK’ten Kıbrıs Barış Harekatı Gösterisi