Bakan Özhaseki’den Deprem Açıklaması

Bakan Özhaseki'den Deprem Açıklaması

Hatay’da temaslarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, son günlerde yaşanan depremler ve kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan, Habertürk canlı yayınında yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki vatandaşların durumunu paylaştı. Özhaseki, “Devlete müracaat ederek ‘Ben bir çadır istiyorum, konteyner kente gideceğim veya yurtlarda kalabilirim’ diyen insanların sayısı 1 milyon 903 bin. Şu anda çadırlarımızda kalan insan sayımız da 55 bin civarında. En az grup burada. Bir taraftan konteyner kentler yapılıyor, oraya yavaş yavaş taşınıyor, sayı gitgide eksiliyor. Türkiye genelinde 312 konteyner kent kurulmuş. Bu 312 konteyner kentte 467 bin kişi var. Yurtlarda, sosyal tesislerde, otellerde kalanlar ise 79 bin. Bunlar şu andaki sayılar.” dedi.

Ağır hasarlı binaların yıkım işlemlerinin devam ettiğini ve bu sırada ortaya çıkan toz sorununa da değinen Bakan, “Yerinde ayrıştırılsın” diye yapılan ihalelerin asbestli borular nedeniyle tehlikeli olduğunu belirtti. Özhaseki, “Şartnameleri değiştirip deponi alanlarında bunların yapılmasını, oraya kadar bir an önce taşınmasını, gerekirse şartnamelerde birtakım ek değişikliklerle revize yapılarak işin hızlandırılmasını arkadaşlara talimat verdik” diye konuştu.

Deprem konutlarıyla ilgili de bilgi veren Özhaseki, 180 bin konutun ihalesinin yapıldığını ve inşaatların yüzde 90-95 civarında devam ettiğini söyledi. “Başlayanlar bir yıl içinde bitecek. 319 bin konuta çıkaracağız” ifadesini kullanan Bakan, yerinde dönüşüm formülüyle ilgili de şunları kaydetti: “Yıkılan evin zemininde bir sorun yoksa yerinde dönüşümüyle ilgili devlet olarak bir destek vereceğiz. 100 metrekarelik bir ev için 500 bin lira hibe, 500 bin lira da kredi veriyoruz.”

Özhaseki, son olarak İstanbul’un depreme hazırlığına ilişkin de projelerini anlattı. “Ben birkaç tane proje hazırladım. Önümüzdeki günlerde kabinede İstanbul’un depreme hazırlığıyla ilgili sunum yapacağım. Sonra gelip bunu İstanbul’da bütün paydaşlarla paylaşacağız” diyen Bakan, İstanbul’un riskli bölgelerinin tespit edilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Bakan Özhaseki’den Deprem Açıklaması