• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Başbuğ Alparslan Türkeş Hakkında Düşünceler 2: Batı

featured

Başbuğ’un en önemli eserlerinden biri de “Bunalımdan Çıkış Yolu” adlı kitabıdır. Günümüzde sadece sahaflarda satışa sunulan kitabın yeni baskılarının yapılması önemli bir görevdir. Çünkü eser Rusya’nın, Batı ülkelerinin ayrıca Amerika’nın  genel politikaları hakkında tarihi bilgi ve öngörü sahibi olmak için başucu kitabı niteliğindedir.  Dolayısıyla kendini Ülkücü olarak adlandıran Türkiye Cumhuriyeti ve diğer Türki devletlerin vatandaşlarının “mutlaka”  bu eseri okuması gereklidir.

Türkeş eserinde askeri strateji alanındaki uzmanlığı ve tarihi bilgi birikimi sayesinde özellikle yaşadığı dönemdeki Rusya’nın hamlelerini, ileriye dönük planlarını dayanaklarla yazıya geçirmiştir. Ayrıca Batı’nın, Rusya’nın hamlelerini geç okumasının dünyaya ne tür zararlar vereceği konusu gibi birçok konunun  üzerinde de sıklıkla durmuştur.

Malum bilindiği üzere Türklerin en önemli sorunlarından biri Türk Milletinin  ezeli rekabetçisi olan Batı’yı yeteri kadar tanımamasıdır. Bu tanımama doğal olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ve diğer Türki devletlerin hem gelişmemesine hem de kendini bilmemesine yol açmaktadır.  Örneğin; Batı’da çok önceden kurulan Doğu’yu Tanıma Araştırma Merkezleri ve Fakültelerinin (Oryantalizm kurumları) tam zıttı olan Batı’yı Tanıma Araştırma Merkezleri ve Fakültelerinin ülkemizde ve diğer Türk devletlerinde hâlâ yeterli seviyede ve sayıda olmayışı nasıl açıklanabilir?

Batı’yla alakalı hâlâ yerli yayınların kısırlığı nasıl açıklanabilir?

Batı’yı bilmeden ve ilgilenmeden nasıl yarışta bayrak ileri taşınabilir?

Bu sorular çoğaltılabilir fakat cevap aynı yola çıkar “ezeli rakip tanınamazsa rekabet edilemez.” Bu soruların cevaplarının olumsuz oluşu Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk devletlerinin gelişememesine ve kendilerini tanıyamamalarına doğal olarak yol açar.

Yukarıda da değinildiği gibi ülkemizde Batı’yla alakalı yayın kısıtlıdır,  1970-1980 tarihi başta olmak üzere siyasi tarih ve ileriye dönük Batı politikaları hakkında bilgiler ve düşünceler barındırdığı için Başbuğ’un bu eserinin mutlaka yeniden basılması ve okutulması bu kısıtlılığa kendi payınca verim katar.

Bahsedilen kitaptan atıflarla makale son bulacaktır:

“Batı ve özellikle Amerikan siyasetinde az gelişmiş veya gelişme halindeki ülkelerin meselelerine karşı anlayışsız ve hatalı davranışlar, hemen Sovyet ideolojisi tarafından  o ülkenin Sovyetler’i tercih etmesi için kullanılmaktadır. Sovyet siyasetinin emperyalizm teorisi bu konuda en etkili silahtır.”

“Rusların  Afrika’da nüfuslarını genişletmeleri, Afganistan’ın işgali, birçok yerlerde, hatta Batı’da bile propaganda üstünlüğünü ele geçirmeleri ve böylece Sovyet emperyalizmine karşı çıkanları Batı’da bile kötü göstermeye kısmen olsun muvaffak olmaları bugünkü durumun belirgin özellikleridir.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Başbuğ Alparslan Türkeş Hakkında Düşünceler 2: Batı