Basında Atsız

featured

Kıymetli okuyucular, bu yazımızda Serkan Akgöz’ün hazırlamış olduğu Basında Atsız adlı kitabını tanıtacağız. Belirli bir döneme ve düşünceye damga vurmuş şahsiyetlerin yaşadığı olayları, farklı perspektif ve mecrâlardan bakmak değerlendirmenin muhtevasını zenginleştirecektir. Yazar Serkan Akgöz, kitabın yazılış amacını şöyle özetlemektedir: “Türkçülük hareketinin bayraktarı Nihâl Atsız’ı konu alan gazete haberlerine yer verip, yaşantısından çeşitli vesikaları topluma nasıl aktarıldığını; ne türlü iftira ve baskılara maruz kaldığını gösterme amacıyla hazırladım.”

Kitabın giriş bölümünde kısaca Türkçülük hareketi ve Nihâl Atsız’ın hayatı hakkında bilgiler verilmektedir. Bu eseri diğer Nihâl Atsız’ı konu alan eserlerden farklı olarak, salt biyografiden ziyâde farklı bir pencereden Nihâl Atsız’ın değerlendirilmesi meselesidir. Son yıllarda artarak devam eden “Nihâl Atsız popülerliğine” (bunu farklı bir yazıda değerlendirmeyi planlıyorum) karşı -bu tip bir popülerlik bilgi kirliliğini de arttırmaktadır-  bilimsel bir çalışma olma niteliğindendir. Nihâl Atsız’ın yazdığı dergilerin incelenmesinden başlanarak, sonrasında onun hakkında yazılan kitaplar ve dergi yazıları değerlendirilmiştir. Bu inceleme sayesinde bir dizin oluşturulmuş, gazetelerde yapılacak taramalara rehber niteliğinde bir yol haritası planlanmıştır. Çalışma giriş, beş ana bölüm, fotoğraflar ve eklerden oluşmaktadır.


Yazının başında da belirttiğimiz gibi Giriş Bölümü Türkçülük hareketi ve Nihâl Atsız Hoca ile ilgili bilgiler içermektedir.
Diğer Bölümler 1930’lu yıllar, 1940’lı yıllar, 1950’li yıllar, 1960’lı yıllar,1970’li yıllar arasında değerlendirilmektedir ve bu yıllara ait haberler gazete kupüründen metine dönüştürülmüş biçimde okuyucuya sunulmuştur. Fotoğraflar Bölümü Nihâl Atsız’ın şahsi ve toplu fotoğrafları başta olmak üzere birçok fotoğraf bulunmaktadır.
Ekler Bölümünde fotoğraflanan gazete kupürlerine yer verilmiş ve bunlar tarihlendirilerek okuyucuya sunulmuştur.

Nihâl Atsız ve Türkçülük hareketinin 1930-1970’li yıllar arası basına yansıyan yönlerini bizzat gazete kupürlerine yer vererek aktaran Akgöz, Nihâl Atsız’ın yaşantısına dair ve çeşitli vesikalar aracılığıyla topluma nasıl aktarıldığını, ne gibi baskı ve sıkıntılara maruz kaldığını, o dönemde Türkçülük hareketine olan bakış açısının ne olduğunu, gazetelerin haberlere yaklaşma üslubu özellikle de Türkçülük ve Nihâl Atsız’a dair bakış açılarını açık bir ifade ile okuyuculara sunmuştur.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Basında Atsız