BDDK’nın Konut Kredisi Kararının Detayları

BDDK’nın Konut Kredisi Kararının Detayları

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) konut kredileriyle ilgili aldığı yeni karar, ikinci ev almak isteyenleri yakından ilgilendiriyor. Karara göre, ikinci konut alacaklara verilecek kredi miktarı yüzde 75 oranında azaltıldı. Böylece, ikinci konutunu almak isteyenler, evin değerinin çok daha fazla bir kısmını peşinat olarak ödemek zorunda kalacaklar. Bu kararın amacı, finansal istikrarı güçlendirmek ve konut piyasasındaki aşırı ısınmayı önlemek olarak açıklandı.

BDDK’nın internet sitesinde yayımlanan karara göre, ikinci konut alımında tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde konut kredi değer oranı yüzde 75 daraltılacak. Bu oran, ilk konut alımında değişmeyecek. Örneğin, 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22.5’i kadar kredi verilecek. Bu da yaklaşık 1 milyon 125 bin TL’ye denk geliyor. Geri kalan tutar ise peşinat olarak ödenmek durumunda.

Verilen karar sadece tüketicileri değil, bankaları da etkiliyor. Karara göre, ikinci konut alanlara verilen krediler için bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında kullanılacak risk ağırlığı da yüzde 35’ten yüzde 150’ye çıkarıldı. Bu da bankaların bu tür krediler için daha fazla sermaye ayırması gerektiği anlamına geliyor.

BDDK’nın kararıyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Konut Kredilerinde ve Konut Teminatlı Kredilerde Uygulanacak Kredi Değer Oranlarının, tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde yüzde 75 azaltılarak uygulanmasına ve söz konusu kişilere konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere sermaye yeterliliği hesaplamasında (standart yaklaşım kullanılarak hesaplanan) yüzde 35 risk ağırlığı yerine yüzde 150 risk ağırlığı uygulanmasına karar verilmiştir.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
BDDK’nın Konut Kredisi Kararının Detayları