Bir Solukta Okunacak Kitaplar

featured

Metroda, otobüste, cafede canını sıkılırken bir oturuşta kitap bitirmeye nasıl olur sizce?  İşte sizin bu kitapları listeledik.

Palto-Gogol

“Hepimiz Gogol’un Palto’sundan çıktık” Dostoyveski’nin bu sözü kitabının önemini nitelikte. Akakiy Akakiyeviç işine son derece bağlı, işi için yaşayan çalıştığı devlet dairesinde mektupları temize çeken bir memurdur. Zar zor geçinebilmektedir. Neredeyse paramparça olmuş ve mesai
arkadaşlarının “sabahlık” diye nitelendirip dalga geçtiği “palto”sunu yamatmak için Petroviç adındaki bir terziye gider. Yama tutmayan “sabahlık”ın tamir edilemeyecek kadar parçalanmış olduğunu söyleyen terzi Akakiy Akakiyeviç’e yeni bir palto diktirmesinden başka çare olmadığını söyler. Zaten zar zor geçinen öykü kahramanımızın duydukları karşısında dünyası başına yıkılır. Sonrasında bir kısmını daha önceden biriktirdiği paralarla kalan kısmını da temel ihtiyaçlarından fedakarlık yaparak tasarruf ettiği paralarla yeni bir palto diktirir. Rusya’nın insanın ağzını, burnunu bir bıçak gibi kesen ayazında sıcacık paltosuyla çok ama çok mutludur artık. Lakin bu mutluluğu çok uzun sürmeyecektir…

Savaş Sanatı-Sun Tzu

Yaşayıp yapamadığı Çinli bir komutan, filozof ve askeri stratejisttir. Onun “Harp Sanatı” ya da “Savaş Sanatı” olarak anılan ölümsüz eseri, zaferi kazanmak için savaşa nasıl hazırlanmak gerektiğini ve savaşın nasıl yürütülmesi gerektiğini inceleyen bir eserdir.

Romeo ve Juliet- William Shakespeare

İmkansız bir aşk hikayesi. Romeo ve Juliet Düşman olan iki ailenin çocuklarıdır. Ailelerinin asla tasvip bir şey yapmışlar ve birbirlerine âşık olmuşlardır. Ailelerinin arasındaki düşmanlık yetmiyormuş gibi, rastlantılar her zaman bu genç âşıklara kötü oyunlar oynar. Oyun olarak yazılan hikaye daha sonrası kitap olarak basılmıştır.

Yabancı- Albert Camus

Albert Camus’nün 1942 yılında yayınlanmış olan ve edebiyat alanında en önemli eseridir. Eser, oldukça basit kurgusuna ve çok sıradan bir olay örgüsüne rağmen Albert Camus’un ve Varoluşçuluk düşüncelerinin özetini vermesinden olsa gerek birçok eleştirmen tarafından oldukça beğenilmiş ve  Le Monde’nin seçtiği “Yüzyılın yüz kitabı “ arasında gösterilmiştir.

Kendine Ait Bir Oda-Virginia Woolf

Kadınların gücünü anlatan eser türünün en iyi örneklerindendir.“Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın!..”  kitabın aslında kısa bir özetini veriyor bizlere. Kitap, Oxbridge (Oxford ve Cambridge birleşimi) okumak isteyip sırf kadın olduğu için eğitimini tamamlayamayan bir kadın ile başlar. Sonrasında  kadınların ev ve aile yaşamı çerçevesinde devam eder. Bu çerçevede kadını hapseden en büyük çerçeve annelik etkenidir. Zira toplum tarafından kadının en belirgin görevi çocuk bakmaktır. Toplum ve eşi tarafından belli bir kalıba sokulan kadın artık bir kaçış aramaktadır. Kadının seçimi yoktur, seçme şansı yoktur.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Bir Solukta Okunacak Kitaplar