İlber Ortaylı : Bu Çocukcağızları Kültürel Yetişmelerinden ve Vatanın Kültüründen Uzak Tutuyoruz.

featured

İlber Ortaylı : Bu çocukcağızları kültürel yetişmelerinden ve vatanın kültüründen uzak tutuyoruz. Türkiye’de kütüphanelere ve kütüphanecilik mesleğine yönelik farkındalığı artırmak amacıyla kutlanan ’59. Kütüphaneler Haftası’ vesilesiyle düzenlenen etkinlik dün Vefa Lisesi’ndeki İlber Ortaylı Kütüphanesi’nde gerçekleşti.

“Bunlar Akşam Yemeğe Davet Edilmez.”

İlber Ortaylı, edebiyat eğitimi hakkında yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’de şiir gitti çünkü ilham kaynağı yok. Divan edebiyatını terk ediyorsun ama aynı insan, bu sefer de otomatik olarak halk edebiyatını da terk etmiş oluyor. Bugünkü Türkler şiir bilmiyor. Gençliğin yeni merakları var fakat şiirden anlamıyorlar. Bunlara hödük denir; iyi ihtisası vardır ama edebiyattan anlamaz. ABD’de falan zengin adamlar vardı, bilgisayar yazılımcısı ama bunlar akşam yemeğe davet edilmez. Avrupa’da böyle insanları hiç dikkate almazlar” ifadelerini kullandı.

Türkçeyi Fatih’te öğrendiğine dikkati çeken Ortaylı, ana dilin iyi kullanılmasının önemine vurgu yaptı.

“Bu Çocukcağızları Kültürel Yetişmelerinden ve Vatanın Kültüründen Uzak Tutuyoruz.”

Prof. Dr. İlber Ortaylı, dershanelere giden öğrencilere de değinerek, “Bunların başarı oranı yüzde 20-30’ların üzerine çıkmıyor. Üniversiteye girecek çocuk girer zaten. Vefa Lisesi’nde, Kabataş Lisesi’nde okuyan bir çocuk girer bir yerlere. Böyle kutu kutu doldurmaya lüzum yok. Bu çocukcağızları dershanede tutmakla onları kültürel yetişmelerinden ve vatanın kültüründen uzak tutuyoruz. En verimli çağlarınızda sizi böyle dershanelere kapatıyoruz” ifadelerini kullandı.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İlber Ortaylı : Bu Çocukcağızları Kültürel Yetişmelerinden ve Vatanın Kültüründen Uzak Tutuyoruz.