Büyük Manasçı Sayakbay Hakkında Film Vizyona Giriyor.

featured

Film yönetmeni Ernest Abdıcaparaov, görüntü yönetmeni Hasan Kıdıraliyev, ses uzmanı Bakıt Niyazaliyev, yapım tasarımcısı Tolgobek Koyçumanov, genel yapımcısi Samat İbrayev’dir.

Süyüm Sulaymanova, “Filmin baş kahramanları Marat Cantaliyev, Baktıbek Nurmat uulu ve herkesce tanınan küçük manasçı Ümöt Bolot uulu. Filmde manasçı Sayakbay Karalayev’in ünlü yazar Cengiz Aytmatov ile karşılaştığı bir sahne vardır. Cengiz Aytmatov rolünde onun oğlu Eldar Aytmatov oynuyor” ifadelerini kullandı.

“Sayakbay. XX. Asrın Homeros’u” film çekimleri geçen yıl Ağustos ayında başlanıp, Ekim ayında sona ermişti.

Film, Kırgızların son büyük manasçısı ve dünyaya XX. Asrın Homeros’u olarak tanınan Sayakbay Karalayevin yaşam tarihini anlatıyor.

Sayakbay Karalayev 1894 yılında Isık-Göl bölgesinde doğdu. Sayakbay, Manas, Semetey, Seytek ve onların devamı olan Kenen, Alımsarık, Kulansarık destanlarının tamamını bilen ve XX. yüzyılda Kırgızların yetiştirdiği en büyük destancıdır. Uzmanlar onu XX. Asrın Homeros’u olarak nitelendirmiştir. Gerek Manas gerekse anlattığı diğer destanların yaşatılmasında ve tespitinde özel bir yere sahiptir. Sayakbay’ın anlattığı Manas varyantı hacim olarak dünyanın en hacimli destanı sayılır. Anlattıkları Manas, Semetey, Seytek ile Kenen, Alımsarık ve Kulansarık’la birlikte toplam 500.553 mısradır.

Büyük Mansçı Sayakbay Karalayev, 7 Mayıs 1971’de Frunze’de dünyaya gözlerini kapadı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Büyük Manasçı Sayakbay Hakkında Film Vizyona Giriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.