Doğu Türkistan Türklerine vatandaşlık verilsin!

featured

Çin’in Doğu Türkistan’da yürüttüğü soykırım politikalarına tepki gösterildi. Türkistanlılar Derneği‘nin öncülüğünde bir araya gelen 20’den fazla sivil toplum kuruluşu ortak açıklamada bulundu. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında Türkistanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Osman Beg basın açıklamasını yaptı.

Yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Bilindiği üzere Çin Hükumeti sınırları içerisinde olan Doğu Türkistan tarihte de bugün de Türklerin yurdudur. Bugün bile Türkistan denildiği vakit insanlarda en çok çağrışım yapan bölge şüphesiz Uygurlar ve birçok Türk boyuna ev sahipliği yapmış medeniyetin beşiği Doğu Türkistan’dır.

Çin Hükumeti bu bölgeye “yeni toprak” anlamında Sincan adını verdiler ve giderek bölgedeki nüfus dengesini bozdular. Bugün geçmişteki Nazi kamplarını andıran sözde eğitim kampları ile bölgedeki sindirme ve yok etme politikası iyice artmıştır. Kamplarda kalan aydınların, sanatçıların muhalif olduğu gerekçesiyle bir suçlu gibi muamele gördüğünü basından ve Türkiye’ye gelen Uygur Türk’ü kardeşlerimizden öğrenmekteyiz. Kamplar
konusu hala çözülememişken yeni duyulan gelişmeler biz Türkistanlıları üzmekte ve endişelendirmektedir.

Mustafa Çokay’ın “Her Türk’ün iki vatanı vardır. Birincisi kendi doğduğu topraklar, ikincisi
Türkiye’dir.”
sözünden de anlaşıldığı gibi vatan bildiğimiz Türkiye’miz ile Çin Hükumeti arasında gündeme gelen suçluların iadesi antlaşması muhaceretteki Doğu Türkistanlı kardeşlerimizde huzursuzluk yaratmıştır. Yakınlarını ziyaret ve eğitim amaçlı Çin devleti dışında bulunan Doğu Türkistanlıları suçlu olarak nitelendirilmekte ve aileleri kamplara gönderilmektedir. Çin hükumeti ile gündeme gelen antlaşma ile sınırları dışında bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti devletine sığınan Doğu Türkistanlıların çeşitli suçlamalar ile iadesini talep edeceği bilinmektedir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 13.11.1933 tarih 15318 sayılı kararname ile Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK döneminde Türk soylu mülteci ve göçmenlere sahip çıkmıştır. Bugün halen binlerce Türkistanlının umudu vatan bildikleri Türkiye Cumhuriyeti’dir. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin soydaşlarını düşünerek doğru kararlar alacağına inanıyoruz. Mustafa Çokay’ın da belirttiği gibi Türkiye Cumhuriyeti ezilen, esaret altında yaşayan, zulme uğrayan mazlum Türklerin de vatanıdır.

Sosyal medyada başlatılan “Uygur Türkleri iade edilemez” talebi büyük destek görmüştür. Türkiye’deki Doğu Türkistanlıların ikamet ve vatandaşlık sorunları çözülmeli ve Çin hükumetinin hukuksuz taleplerine karşı dikkat edilmelidir.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere bizler de farklı dönemlerde anavatan bildiğimiz ülkemiz Türkiye’ye yerleşmiş ailelerin çocukları, torunları olarak devletimizden Türkiye’ye sığınan soydaşlarımıza vatandaşlık vererek korkularının giderilmesine yönelik adımların atılmasını bekliyoruz. Zulüm gören soydaşlarımıza sahip çıkmak başta insanlık görevimizdir.

Bu nedenle aşağıda isimleri yazılı bulunan STK’ların desteğiyle TBMM Başkanlığına saygıyla arz ederiz.

1 – Türkistanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği
2 – Türk Ocağı Adana Şubesi
3 – Adana Kardeş Kültür Dernekler Topluluğu
4 – Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği
5 – Adana Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği
6 – Adana Bosna Derneği
7 – Adana Kazazedeler Derneği
8 – Adana Sosyal Hizmetler Vakfı
9 – Adana Tes-İş Sendikası 1.nolu Şubesi
10 – Çukurova Oğuzboyları Derneği
11 – Dünya Avşarlar Derneği
12 – Dadaloğlu Avşarlar Derneği
13 – Osmaniye Yörük Türkmen Tanıtma ve Dayanışma Derneği
14 – Türk Tarım Orman – Sen Adana Şubesi
15 – Türk Ziraat Yüksek Mühendisler Birliği Adana Şubesi
16 – Ülkü Tek Adana Şubesi
17 – Milli Düşünce Derneği
18 – Çelebi Dergisi
19 – Bozkır Dergisi
20 – Bozkurt Yayınları
21 – Sabithaber.com
22 – Küresel Stratejik Araştırmalar Derneği
23 – Ceyhan Kırım Türkleri Derneği
24 – Dünya Türkmenler Birliği
25 – Hoca Ahmet Yesevi Federasyonu

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Doğu Türkistan Türklerine vatandaşlık verilsin!