Doğu Türkistan’da 65 Yaş Altına Namaz Kılmak Yasak!

featured

Uluslararası toplumdan gelen eleştirilere cevaben, Çinli yetkililer sadece parti üyeleri ve 18 yaş altındakilerin namaz kılmasının yasakladığını ve geri kalan kişilerin namaz kılma özgürlüğünün olduğunu söylemektedir. Araştırmalar sonucunda Doğu Türkistan’ın Artış ilinde 65 yaş altındaki herhangi birinin namaz kılmasının yasaklandığı ve namaz kılanlara hukuki ceza uygulanacağı ortaya çıktı.

Namaza Kısıtlama

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, medyanın Uygurlarla ilgili sorularına yanıt olarak Uygurların dini haklardan tam yararlandığını defalarca ileri sürmüştü. Çin medyasının yakın tarihli bir haberinde, Doğu Türkistan’da namaz kılma yasağının parti üyeleri ve 18 yaş altındakilerle sınırlı olduğu belirtilmişti.

Sadece Yaşlılar Namaz Kılabiliyor

Geçen hafta, durumdan haberdar kişiler bilgi vererek, Doğu Türkistan’da namazın tamamıyla yasaklandığını ve insanların “namaz” kelimesini söylemekten bile kaçındığını ancak yetkililerin uluslararası topluma göstermek için yaşlıları bir araya getirip namaz kıldırdığını ve yaşlıların da bu teklifi endişe ve tereddütle kabul ettiklerini söyledi.

Genç Nesil İslam’dan Koparılıyor

Araştırmaların devamında, ilgili kurumların çoğu bu konuda bilgi vermeyi reddetti. Turfan İl Diyanet İşleri Kurulu, vatandaşların namaz kılmalarına izin verilip verilmediğine dair basit bir soruya bile cevap veremedi. Artış ilinden çağrıya cevap veren bir köy polisi, elindeki belgeler ve yürülükteki yönetmeliklere göre sadece yaşlıların namaz kılmasına izin verildiğini, genç ve orta yaşlıların namaz kılmasının yasak olduğunu belirtti. Bunun yaş sınırı sorulduğunda, sadece 65 yaş üzerindeki kişilerin dine inanıp inanma özgürlüğünün olduğunu söyledi.

Cezalandırma Var

Köy polisi yine 2017’den beri yürürlükte olan bu hükümlerin atanan çalışma grubundaki din işleri sorumlusu tarafından mahalle sakinlerine iletildiğini ve polislerin sokak ve evleri devriye gezerek kontrol ettiğini, namaz kılmaya devam edenlerin ise cezalandırıldığını kaydetti.

Çağrımıza cevap veren bir çalışma grubu yetkilisi bu hükümün dini aşırılığı ortadan kaldırmak ve istikrarı korumak için uygulandığını dile getirdi. Bunun geçici olup olmadığını sorduğumuzda “Bu Çin devletinin kalıcı güvenliğini sağlamak için yürülüğe konulan uzun vadeli bir hükümdür” yanıtını verdi.

Alınan bilgilerden Doğu Türkistan’daki dini kısıtlamaların 2017’den bu yana daha da sertleşerek yeni bir çağa girdiği bilinmektedir.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Doğu Türkistan’da 65 Yaş Altına Namaz Kılmak Yasak!