Emrah Safa Gürkan Kimdir?

Emrah Safa Gürkan Kimdir?

Emrah Safa Gürkan (16 Ocak 1981, Değirmendere), Türkiye’de tarihçilik, yazarlık, akademisyenlik ve içerik üreticiliği yapan bir isimdir. Uluslararası ilişkiler alanında lisans ve yüksek lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi’nde 2003 ve 2006 yıllarında tamamlamıştır. Doktorasını ise Georgetown Üniversitesi’nde 2012 yılında bitirmiştir. 2021 yılında profesör olmuştur. TÜBA tarafından 2018 yılında Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü’ne layık görülmüştür. Aynı yıl Kadir Has Ödülleri’nde Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’nü ve TÜBA Bilimsel Telif Eser Ödülü’nü almıştır.

Emrah Safa Gürkan 1981 yılında Kocaeli’nin Değirmendere ilçesinde dünyaya geldi. Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünde 2003 yılında bitirdi. Yüksek lisansını ise aynı üniversitede Halil İnalcık’ın danışmanlığında Osmanlı-Habsburg rekabetinde Akdeniz’deki Osmanlı korsanları konulu teziyle 2006 yılında tamamladı. Doktora çalışmasını Georgetown Üniversitesi’nde Gábor Ágoston ile birlikte Osmanlı-Habsburg rekabetinde gizli diplomasi ve aracılar konulu teziyle 2012 yılında bitirdi. İlk kitabı olan Sultanın Casusları: 16. Yüzyılda İstihbarat, Sabotaj ve Rüşvet Ağları 2017 yılında yayınlandı ve 2018 yılında TÜBA Bilimsel Telif Eser Ödülü’ne değer görüldü. 2018 yılında 14. Kadir Has Ödülleri’nde Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’nü ve TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü’nü kazandı.

Mart 2011’den beri yayın hayatına devam eden Ottoman History Podcast’in kurucu editörlerinden birisidir. Fatih ve Rise of Empires: Ottoman dizilerinin danışmanlığını yapmıştır. FluTV adlı YouTube kanalında İlker Canikligil ile birlikte Mayıs 2019 ile Temmuz 2020 arasında “Olmaz Öyle Saçma Tarih” (32 bölüm) ve Ekşi Sözlük projesi olan Pena adlı YouTube kanalında Bengü Üçüncü ile birlikte Eylül 2020 ile Şubat 2021 arasında “Bunu da mı bilmiyorsun?” (10 bölüm) adlı programları hazırlayıp sunmuştur. Şu anda Omnibus adlı kişisel YouTube kanalında içerik üretmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu ve 16. yy.’ın ilk yarısında Akdeniz’de Haber Dolaşımı adlı TÜBİTAK projesinin yanısıra İspanya Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen La otra Europa: Individuos y grupos de la Europa oriental y del imperio safaví en España y la América española de la edad moderna ve Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji’de İşbirliği denetimindeki Islamic Legacy: Narratives East, West, South, North of the Mediterranean (1350-1750) adlı projelerde araştırmacı olarak görev almaktadır.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Emrah Safa Gürkan Kimdir?