Erenköy Direnişi’nin 59. Yılında Şehitler Anıldı

Erenköy Direnişi’nin 59. Yılında Şehitler Anıldı

Erenköy Direnişi, 1964 yılında Kıbrıs’ın Erenköy (Koççina) bölgesinde Türk Mukavemet Teşkilatına (TMT) mensup Kıbrıs Türkleri ile Millî Muhafız Ordusuna (MMO) mensup Kıbrıs Rumları arasında yaşanan kanlı çatışmalardır. Erenköy Direnişi olarak bilinen bu olay, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde önemli bir dönüm noktasıdır.

Erenköy Direnişi’nin 59. yıl dönümü, KKTC’de düzenlenen törenle anıldı. Törene KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Zerrin Kandemir, bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri ve sivil yetkililer ile şehit yakınları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Tören, çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesiyle başladı.

Törenin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Erenköy Direnişi’nin Kıbrıs Türk halkının tarihindeki önemine değindi. Tatar, “Erenköy Direnişi’nin çeşitli anlamlarda benzerlikleri ile Kıbrıs Türk halkı için küçük bir Çanakkale Zaferi olduğunu” söyledi. Tatar, Erenköy’de çoğunluğu yüksek öğrenim öğrencisi olan Kıbrıs Türklerinin sayıca üstün Rum güçlerine karşı gösterdikleri direnişi “Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs’taki Türk varlığının ilelebet devam edeceğini bütün dünyaya haykırması” olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, ayrıca Erenköy Direnişi’ne destek için yapılan hava harekatında Rumlara esir düştükten sonra şehit edilen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’i de rahmetle andı. Tatar, “Buraya komutan olarak görevlendirilen Rıza Vuruşkan’ın 7 Ağustos akşamı gönderdiği ‘Artık dayanamıyoruz, son noktadayız. Müdahale edilemeyecekse hepimiz şerefimizle şehit olacağız’ mesajının ardından Türk jetleri Cengiz Topel’in önderliğinde adeta gökleri yararcasına buralara müdahale etti. 8 Ağustos 1964’te Türk uçakları, Rum-Yunan ikilisinin çete ve teröristlerini püskürtmek suretiyle Erenköy mücadelesini taçlandırdılar.” dedi.

Tatar, son olarak Kıbrıs Türk halkının tarih sahnesinden silinmesine ramak kala Erenköy’de kazanılan zaferin o dönem herkese moral verdiğini dile getirdi. Tatar, iki devletli siyaseti eleştirenlere en büyük cevabın o gün ödenen bedeller, Türk halkının içinden geçtiği soykırım ve toplu imha planları ile bunlara karşı ölümü göze alarak direnen halk olduğunu sözlerine ekledi.

Törenin sonunda protokol üyeleri, şehitlik önünde yer alan ve yenilenen “Komando” heykelinin açılışını yaptılar. Ardından müzeyi ziyaret ederek şehitlerin anısına dua ettiler.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Erenköy Direnişi’nin 59. Yılında Şehitler Anıldı