Eris Virüsü Nedir? Belirtileri ve Korunma Yolları

Eris Virüsü Nedir? Belirtileri ve Korunma Yolları

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınında yeni bir varyant daha ortaya çıktı. Eris virüsü adı verilen bu varyant, ilk olarak İngiltere’de tespit edildi ve Omicron varyantının bir alt türü olarak kabul ediliyor. Peki, Eris virüsü nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl korunabiliriz?

Eris virüsü, bilimsel adı EG.5.1 olan Covid alt varyantıdır. Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2’nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. Bilim insanları, Eris’in Omicron’a benzer bir bulaşabilirlik ve bağışıklıktan kaçınma yetenekleri sergileyebileceğini düşünüyor.

Eris virüsünün ana semptomları, yoğun bir şekilde Omicron varyantına benzemektedir. Bunlar; boğaz ağrısı, burun akıntısı, tıkalı burun, hapşırma, balgamsız öksürük, baş ağrısı, balgamlı öksürük, ses kısıklığı, kas ağrıları ve ağrıları ve koku alma duyusunda değişikliktir. Nefes darlığı, koku kaybı ve ateş gibi geleneksel semptomlar ise artık çok daha az yaygındır.

Eris virüsünden korunmak için en etkili yöntem aşı olmaktır. Aşılanmış kişilerin hastalığa yakalanma riski daha düşük olmakla birlikte, tamamen koruyucu olmadığı da unutulmamalıdır. Bu nedenle maske takmak, sosyal mesafeye uymak ve hijyen kurallarına dikkat etmek de önemlidir.

Eris virüsünün Türkiye’de görülüp görülmediği henüz bilinmemektedir. Ancak ülkemizde de Omicron varyantının yaygın olduğu göz önünde bulundurulursa, Eris’in de ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Bu nedenle vatandaşların tedbiri elden bırakmamaları ve sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Eris Virüsü Nedir? Belirtileri ve Korunma Yolları