Erşat Salihi: Peşmerge Kerkük’e Girerse Çatışma Olur

featured

Irak Türklerinin Lideri Erşat Salihi, Kerkük’ün karşı karşıya kaldığı Peşmerge işgaline karşı Türkiye’deki temaslarına devam ediyor. Salihi, Cumhuriyet gazetesinden İklim Öngel’e dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Peşmerge’nin Kerkük’e girmesi durumunda Türkmen Kerkük Savunma Gücü’nün silahlı çatışmaya gireceğini, bunun istemedikleri eylemler olduğunu ancak Peşmerge’nin ısrarının kanlı biteceğinin altını çizdi.

– Peşmergenin Kerkük’ün merkezine girme olasılığı var mı?

“Girmeyeceğiz etrafta olacağız” diyorlar. Biz hiçbir şekilde Kerkük’ün idari sınırları içinde merkezi hükümet haricinde kimseyi istemiyoruz. Hükümetin bu konuda taviz vermemesi lazım.

– Bağdat taviz verirse, Kerkük’e girilirse direniş olur mu?

Şehir merkezine girerse kötü olur, çatışma olur.

– Kerkük polisi ile mi?

Türkmenlerin de gücü var. Türkmen Kerkük Savunma Gücü var. Biz kan dökülsün istemiyoruz. Kimseyle kavgaya girmek istemiyoruz. Siyasi iradeler daha barışçıl yolları denemeli. Kerkük’e tekrar bir emrivaki siyasetinin Erbil tarafından yapılması büyük bir yanlış. Bunu Erbil’in, Süleymaniye’nin bilmesi lazım.

– Bağdat ile Erbil arasındaki anlaşmayla 2017’nin intikamı mı alınıyor?

Olabilir. Biz kapıdan çıktık ama pencereden dönüyoruz, olabilir.

– Türkiye’de bu konu gündeme gelmiyor, bunu nasıl okuyorsunuz?

Resmi temaslarda bu işler paylaşılıyor. Ama basına intikal etmemesi siyasi bir mesele. Belki de Irak makamlarıyla ve Kürt idaresiyle görüşülüyor bu hususta ve onlara mesajlar da gönderiliyor. Genellikle insanlar panik yaratmak istemiyorlar. Biz de yaratmak istemiyoruz, sadece gerçekleri konuşuyoruz. Türkiye’nin de tavrı bu konuda müspettir.

Açıklamanın tamamını okumak için tıklayınız.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Erşat Salihi: Peşmerge Kerkük’e Girerse Çatışma Olur