Erzincan İliç’teki Altın Madeninde Toprak Kayması

Erzincan İliç'teki Altın Madeninde Toprak Kayması

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Olay, bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde gerçekleşti. İlk raporlara göre, siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu birçok işçi toprak altında kaldı. Arama kurtarma ekipleri hemen bölgeye sevk edildi.

Yetkililerden açıklamalar

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “667 çalışandan 9 kişiye ulaşılamıyor, 400 kişiyle arama yapılıyor,” şeklinde açıklama yaptı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, “Erzincan’ın İliç ilçesinde maden sahasındaki toprak kayması ile ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup dört Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir,” dedi.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, olayla ilgili olarak, “Net bilgi vermek için beklemek lazım. Kamuoyunu kısa bir süre sonra bilgilendireceğim,” ifadelerini kullandı. Aydoğdu ayrıca, “Toprak altında kalanlar var, sayı net değil. Arama kurtarma çalışmalarımız başladı,” diye ekledi.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, Erzincan dışında Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli illerinden ekiplerin olay yerine sevk edildiği belirtildi.

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Habertürk canlı yayınında, “Göçük değil heyelan olduğu söyleniyor. Şu anda 10-12 kişiye ulaşılamadığı söyleniyor,” dedi.

Şikayetlere aldırış etmediler

Avukat Serdar Doğan, daha önce İliç maden sahasıyla ilgili defalarca dava açtıklarını belirterek, “Bu olay kaçınılmazdı. Daha önce de bu maden sahasıyla ilgili ufak çaplı şeyler oluyordu ama bu büyüklükte değildi. Bu maden sahasının kapanması lazım. İnsan hayatıyla oynuyorlar,” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Kanadalı Anagold Madencilik şirketinin vergi borcunun silindiği ve şirketin yüzde 80 ortağı olan Kanadalı altın madeni şirketi SSR Mining‘in bilançosunda bu durumun ortaya çıktığı bilgisi gündeme geldi. Bu durum, şirketin siyanür sızıntısına rağmen ruhsatının iptal edilmemesiyle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Erzincan İliç’teki Altın Madeninde Toprak Kayması