Eski Türk Yazısının Sanat Belgesi

featured

Türk Milli yazısına ilginin artığı günümüzde memnuniyet veren bu sonucun ardında Abdullah Ziya Kozanoğlu ve Suat Yalaz’ın da büyük emeği vardır.

1960’lı yıllar çizgi romanın büyük ilgi gördüğü dönemdir.Suat Yalaz Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun senaryolarını resimler.

Bu dönemde Ratip Tahir Burak,Barbaroslar,Kırk Şehitler Kalesi’ni, Abdullah Ziya Kozanoğlu, Suat Yalaz Alangoya’nin ölümü, Hülagü’nün Gözdesi, Altın saçlı kız, Kız kulesi kahramanı, Gobi Canavarı ve Cengiz Han’ın Hazineleri’ni hazırlar Atlas Kitapevi tarafından yayımlanır. Çok büyük ilgi görür.

1962 yılında “Tamamen resimli büyük Türk romanı” başlığı ile KAAN CENGİZ HAN’IN HAZİNELERİ basılır.

“Zodiak takvimine göre Timoçin Cengiz Han sıçan yılında öldü.Verdiği emre uyarak cenazesini bir bölük yeminli fedai omuzlar üstünde üç bin kilometre uzunluğunda Gobi çölünden aşırarak kimsenin bilmediği bir yere götürdüler.Han’ın cenazesini oğulları dahil kimse takip edemedi” sözleriyle roman başlar. Kaan kasırgadan korunmak için önüne çıkan magaraya atı Payaza ile sığınır.Onu “Koyun yılının yirmi yedinci günü buradaki koruganda kardeşi Bilge hakanı kurtarmak için ölen Gültekin’in nişanlısı Ulufer karşılar. Gültekin anıtına götürür.Karaoğlan Ulufer’den Orkun anıtı yazıtlarını okumayı öğrenir.

İşte bizim neslimizin gönlüne bu çizgi romanla Göktürk milli yazısı ve sevgisi nakşolur.

Orkun yazısı konulu romanın devamı TİBET CANAVARI çigi romanında devam eder ancak bu romanı bulmamız mümkün olmamıştır.

Kadıköy’ün yaşayan tarihi Suat Yalaz adının Kadıköy’de bir park’a veya Kütüphaneye verilmesi önerilerimizle Kadıköy Belediye başkanları ilgilenmemişlerdir. Suat Yalaz çizgi romanları bir kütüphanede toplanmamış olması büyük kayıptır.

Suat Yalaz Türk çizgi roman sanatına eserleriyle büyük hizmette bulunur.Onun hizmetleri Aydın Üniversitesinde düzenlenen Altay Toplulukları Sempozyumunda yaptığı konuşmada1 Prof.Dr.İlhan Aydın “Bu konuyu Türkiye’de Suat Yalaz başlatmıştır” sözleriyle hakkını teslim etmiştir.Suat Yalaz hayal gücüyle Ötüken şelalesini ve ortamı çok doğru çizmiştir.”Altay’dan gelen yiğit”çigi romanı çok beyenilmiş sinema filmi çekilmiştir.

1962’li yıllar Türk Dünyası gerçeğinin bilinmediği yıllardır.Türkoloji bilimi günümüz gibi yaygınlaşmadığı dönemdir.Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun böyle bir senaryoyu yazmış olması ve Suat Yalaz’ın çok büyük başarıyla resimlemesi büyük şans olmuştur. İkinci baskısı yapılamayan ve günümüzde bulması çok zor olan bu çizgi romanı tanıtırken Abdullah Ziya Kozanoğlu’nu rahmetle Suat Yalaz’ı saygı ile anıyoruz.

1- İlhan Şahin-Altay Toplulukları Sempozyumu 24-26 Temmuz 2017 Aydın Üniversitesi-İstanbul

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Eski Türk Yazısının Sanat Belgesi