Fransa, Ermenistan’a Zırhlı Araç Göndermeye Başladı

Fransa, Ermenistan'a Zırhlı Araç Göndermeye Başladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 11 Ekim’deki “Ermenistan’ı bırakmayacağız” açıklaması, Erivan’a silah desteği sağlanacağı yönünde algılandı. Fransız yönetimi, Ermenistan’a gelecekteki olası saldırıları önlemek amacıyla 50 adet zırhlı araç gönderiyor. Bir Senato raporuna göre, Paris yönetimi Erivan’a “Bastion” olarak adlandırılan 24 Arquus zırhlı personel taşıyıcısı gönderdi ve bu sayıya “halihazırda üretimi devam eden aynı tipteki 26 araç daha ilave edilecek”. Bu araçlar Gürcistan’ın Poti Limanı’na gemiyle gönderildi ve buradan demiryolu ile Ermenistan’a ulaştırıldı. Her bir araç 12,5 ton ağırlığında, 10 kişi taşıyabilme kapasitesine sahip ve 12,7 mm ya da 7,62 mm makineli tüfekle donatılmış durumda. Zırh, şarapnel, mayın ve 7,62 mm mühimmata karşı koruma sağlıyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, 3 Ekim’de Erivan ziyaretinde Ermenistan’a askeri teçhizat verilmesine onay verdi. Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, 23 Ekim’de Thales, MBDA ve Ermenistan arasında bir sözleşme imzalandığını duyurdu. Senato raporunda Mistral 3 hava savunma sistemi ve Ceasar topçu sistemlerinin teslimatının incelenmesi tavsiye ediliyor.

Dağlık Karabağ’daki savaşta Fransa, Erivan’ın yanında yer aldı ve Bakü’yü “gerginliği tırmandırmakla” suçladı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Fransa’nın Ermenistan’a Bastion zırhlı personel taşıyıcı göndermesini kınayarak, “Ermenistan ve Fransa, bölgedeki silahlanma politikasına son vermeli. Bu ülkelerin, bölgede barış ve işbirliğinden başka alternatif olmadığını artık anlamaları gerekiyor.” dedi. Hacızade ayrıca uluslararası topluma, Ermenistan’ı silahlandırmaktan kaçınma ve bu tür faaliyetleri durdurma çağrısında bulundu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Fransa, Ermenistan’a Zırhlı Araç Göndermeye Başladı