Gaziantep’in Terk Edilmiş Tarihi Binasına Vatandaşlar Sahip Çıkıyor

featured

Gaziantep’in sevdalılarından merhum Adil Dai’nin dediği “Antepliler cephaneleri bitince barutu da tüfeği de kendileri yaptılar.” cümlesinin somut bir örneği olarak, İmalat-ı Harbiye Fabrikası gösterilebilir.

Kurtuluş döneminde Özdemir Bey, savunma sürecinde cephanenin bitmesi üzerine, kendilerinin yapması gerektiğini düşünmüştü ve Lohanîzâde Mustafa Nureddin Efendi’ye bir imalat fabrikası tesis etmesini ve başına geçmesini emretmişti. Adil Dai’nin cümlesine konu olan meşhur İmalat-ı Harbiye Fabrikası bu emirle Sabun Hanı’nda kurulmuştu.

 

Şehrin tam olarak merkezinde olmasına rağmen metruk bir bina olan Sabuncu Fabrikası kaderine terk edildi. Antep Savunması zamanında Kuvâ-yî Millîyeci Lohanîzâde Mustafa Nureddin Beğ, savunma malzemelerinin imalatı için bu yeri kullanmıştır. Bu yer hem bölgenin tarihî şuur ve uyanıklığının bir timsâli hem de Lohanîzâde Nureddin Bey’in bir nevî karargâhı niteliğinde olmasına rağmen şu anki durumu çok kötüdür. Metruk ve terk edilmiş olan binanın daha iyi şartlarda yeniden restorasyonu için Gaziantepliler tepkilerini ilgili makamlara iletiyorlar.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gaziantep’in Terk Edilmiş Tarihi Binasına Vatandaşlar Sahip Çıkıyor