Gaziantep’te Bir Dernek: Milliyetçilik ve Gençlik Derneği

featured

Kıymetli okuyucular, Gaziantep’in basın-yayın hayatında mühim bir yere sahip olan yayın organlarından biri de şüphesiz Gaziyurt Gazetesi’dir. Gazetenin Sahibi ve Neşriyatı fiilen idare eden: Osman Tuzcu’dur.

Gaziyurt Gazetesi’nin 6 Ekim 1948 Sene:1 Sayı:58 tarihli nüshasında Gençlik Köşesi adlı bölümde “Milliyetçilik ve Gençlik Derneği” isimli bir yazı bulunmaktadır. Yazının müellifi Milliyetçilik ve Gençlik Derneği adına Ali Vasfi’dir.

Dernek adına bu yazıyı hazırlayan Ali Vasfi, milliyet fikrinin kendisini Türk hisseden her şahsın duyduğu seziş, anlayış ve düşünme olarak belirtmiştir. Hatta daha açık bir ifade ile hem Türk olsun, hem milliyetçi olmasın; yani Türk milletini sevmesin diyerek bu tasavvurun imkânsız olduğunu vurgulamıştır. Milliyetçi düşüncenin milliyetçiliğin insan hak ve hürriyet fikirlerini yıkan, onlarla tenakuza düşen bir fikir değil, bilâkis onlarla kardeş olduğunu ve yardımcısı olduğunu belirtmiştir.
Bir bireyin kendi milletini sevmediği takdirde insanı ve insanlığı sevemeyeceğini belirtmiştir. Severim demesinin hüsnü niyetinden şüphe etmeye kadar gelebileceğini vurgular.

Ali Vasfi, Milliyetçilik ve Gençlik Derneği’nin tüzüğünün fıkralarını genel hatları itibariyle iki kısımda değerlendirir:

  1. Gençliği kötü fikirlerden korumak
  2. Gençliğin ilmî ve ahlakî yükselmesi

Yazıyı şu ifadeler ile sonlandırmaktadır: “Bu doğuş gürbüz bir nevzatın (yeni doğan çocuk) doğuşudur. Nevzat ancak emekliyor.  İnşallah yetişip babayiğit olduğunu da göreceğiz. Çünkü gayelerimiz sağlamdır; tek kelime ile memlekete faydalı olmaktır.”

Aziz okuyucular, Gaziantep’te faaliyet gösteren ve Gaziyurt Gazetesi’nde tüzüğünün genel hatları ile kendisini ifade eden Milliyetçilik ve Gençlik Derneği’nin akıbeti konusunda henüz bilgi sahibi olamadım.
Ancak, müstakil manada Gaziantep’te kurulan milliyetçi kuruluşlara dair bir çalışmanın eksikliği ise artık ayyuka çıkmış vaziyettedir. Kurulan milliyetçi kuruluşlar, şahıslar ve yayınlar konusunda müstakil bir çalışmanın yapılması son derece faydalı olacaktır.

Kaynak:
Gaziyurt Gazetesi, Sene:1, Sayı:58, 6 Ekim 1948, Gaziantep.
Bu bilgilere Gaziantep Kent Arşivi vesilesi ile ulaşılmıştır.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gaziantep’te Bir Dernek: Milliyetçilik ve Gençlik Derneği