Güney Afrika ve İsrail Arasında Tarihi Dava

featured

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, İsrail hakkında “Gazze’deki Filistin halkına soykırım yaptığı” iddiasıyla açtığı dava, Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı’nda görülmeye başlandı. Davanın ilk oturumu Barış Sarayı’nda gerçekleşti ve Güney Afrika, İsrail’i Gazze’deki Filistinlilere karşı ‘soykırım’ suçlamasıyla itham etti. Güney Afrika, bu duruşmada İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarının derhal durdurulması için ihtiyati tedbir talebinde bulundu.

Bu cuma günü İsrail, kendi savunmasını yapacak. İsrail’in talebi üzerine, oturumlar birer saat uzatılarak iki gün sürecek şekilde planlandı. Duruşmalar, 10:00 – 13:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek ve Uluslararası Adalet Divanı’nın web sitesinden canlı olarak izlenebilecek.

İddianame

Güney Afrika’nın avukatları, 84 sayfalık iddianameyi sunarken, mahkeme salonunda gösterilen görsellerle iddialarını desteklediler. İddianamede, Gazze’de İsrail ordusu tarafından yapılan bombalamalar sonucu 23 binin üzerinde Filistinlinin ölümü ve 1,9 milyondan fazla kişinin yerinden edilmesi belirtildi. Ayrıca, Türkiye, Brezilya, İran dahil 8 ülkenin İsrail’i soykırım ile suçlayan açıklamalarına da atıfta bulunuldu.

İddianamede, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Miras Bakanı Amichai Eliyahu’nun tartışmalı açıklamaları da yer aldı. Ayrıca Başbakan Netanyahu’nun ve diğer aşırı sağcı İsrailli bakanların açıklamaları da soykırım suçlamasını destekleyen deliller olarak sunuldu.

Mahkeme Önünde Gösteriler

Duruşmanın başlamasıyla birlikte, Barış Sarayı’nın önünde hem Filistin hem de İsrail yanlısı binlerce gösterici toplandı. Yaklaşık 1500 kişi Filistin’e destek gösterisi yaparken, yüzlerce kişi de İsrail’i destekledi. Lahey polisi, gösterilerin barışçıl bir şekilde devam ettiğini bildirdi. Göstericiler, duruşmayı dışarıda kurulan büyük ekranlar aracılığıyla takip ediyorlar.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Güney Afrika ve İsrail Arasında Tarihi Dava