Güney Kore’de Suç İşleyen ABD’li Asker Kuzey Kore’ye Sığındı

Güney Kore’de Suç İşleyen ABD’li Asker Kuzey Kore’ye Sığındı

Güney Kore’de görev yapan 23 yaşındaki ABD’li asker Travis King, 18 Temmuz 2023 tarihinde izinsiz olarak Kuzey Kore’ye geçti. Birleşmiş Milletler (BM) Komutanlığı, King’in Kuzey Kore tarafından gözaltına alındığını doğruladı. King’in neden böyle bir eylemde bulunduğu ise henüz bilinmiyor.

King’in Güney Kore’deki suç kaydı

King, Kuzey Kore’ye geçmeden önce Güney Kore’de bir gece kulübünde kavgaya karıştığı ve bir polis aracına zarar verdiği için tutuklanmıştı. Mahkeme belgelerine göre, King 2 ay hapis yattıktan sonra 10 Temmuz’da serbest bırakıldı. ABD ordusu, King’i ordudan ihraç etmek ve Texas’a göndermek üzereydi. Ancak King, Incheon havalimanından kaçmayı başardı.

#King’in Kuzey Kore’ye nasıl geçtiği

King, BM tarafından yönetilen ve iki ülke arasındaki askerden arındırılmış ortak güvenlik bölgesini kapsayan bir tura katıldı. Bu turlar özel turizm şirketleri tarafından düzenleniyor ve üç gün önceden izin alınması gerekiyor. King’in bu tura nasıl katıldığı ise belirsiz. Tur sırasında King, Kuzey Kore’ye doğru koştu ve sınırı geçti. Görgü tanıkları, King’in bu sırada güldüğünü söyledi.

King’in akıbeti ne olacak?

BM Komutanlığı, Kuzey Kore ordusu ile iletişime geçerek King’in nerede olduğunu ve durumunun ne olduğunu sordu. Kuzey Kore, King’in gözaltında olduğunu bildirdi ancak daha fazla detay vermedi. BM Komutanlığı, King’i güvenli bir şekilde ABD’ye geri göndermek için çaba sarf ettiğini ancak bunu engellemek istemediğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Kuzey Kore’ye diplomatik kanallardan çağrı yaptığını ancak henüz bir yanıt alamadığını açıkladı. Bakanlık sözcüsü Matthew Miller, Kuzey Kore ile nükleer silah programı ve balistik füze teknolojisi konularında görüşmeye hazır olduklarını ancak Kuzey Kore’nin anlamlı bir ilişki kurmayı reddettiğini söyledi.

Kuzey Kore, daha önce de turistler, akademisyenler ve gazeteciler dahil olmak üzere birçok Amerikalıyı gözaltına almıştı. 2017 yılında ABD hükümeti, vatandaşlarının Kuzey Kore’ye gitmesini yasaklamıştı.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Güney Kore’de Suç İşleyen ABD’li Asker Kuzey Kore’ye Sığındı