Hezarfen’nin Uçuş Yalan mı?

17.Yüzyılın gezginlerinden Evliya Çelebi Seyahatnamesine göre Hezarfen Ahmet Çelebi Galata Kulesinden Üsküdar’a uçmuştur. Peki bu uçuş gerçekten yapıldı mı?

Tarihimiz en meşhur hadiselerinden biri Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kendi yaptığı kanatlara Galata Kulesinden yaptığı uçuştur. Tarihçilere göre böyle bir olayın yaşandığına dair kesin bir bilgi yoktur. Bu olayın tek gerçek kaynağı Evliya Çelebinin Seyahatnamesi’den başka hiçbir yazılı kaynak yoktur.

Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, ,Prof. Dr. İlber Ortaylı gibi Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen Osmanlı tarihçilerinin birlikte hazırladıkları Osmanlı Külliyatı’nda “Galata Kulesi’nden Üsküdar’a kanat takarak uçtuğu öne sürülen Hezarfen Ahmet Çelebi, sadece Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde anıldığı ve başka hiçbir kaynak tarafından doğrulanamadığı için efsaneden öte bir anlam taşımaz.”   ifadeleri kullanmıştır. Osmanlı maliye kayıtlarında Evliya Çelebiye verilmiş bir kese altın hediyesi de yoktur.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre İki mesafe arasındaki uzaklık ve yükseklik farkları hesap edilerek bulunan sonuçta Hezarfen’in bu atlayışı gerçekleştirdikten sonra dakikada 3 metrelik bir alçalma oranıyla uçması gerektiği bulunmuştur. Bu alçalma oranı günümüzde dahi en gelişmiş motorsuz uçuş araçlarıyla gerçekleştirilmesi imkânsız olan bir orandır.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Hezarfen’nin Uçuş Yalan mı?