Hikayeleri ve Efsaneleriyle Türkiye’nin Tarihi – Ulu Çınarları

featured

   “Ben Bir Türk Zabitiyim-Batıktan Çıkan Kahraman Mustafa Ertuğrul (2004) Mustafa Aydemir’in   bilinmeyen  bir kahramanımızın büyük hizmetlerini ortaya çıkardığı ilk  eserdir. Bütün Türkiye bu büyük hadiseyi ondan öğrenmiştir.

Mustafa Aydemir askerlik görevi sırasında bir ilk’e daha imzasını atmış  Uzaydan görülen çok büyük bir Atatürk resmini ve imzasını    Erzincan Keşiş dağına işlemiş,bu mücadelesini de  Dağdan  bakan gözler (2010) kitabında yazmıştır.

Mustafa Aydemir hocasına duyduğu saygı ve sevgiyi  kadirşinastlık ve vefa örneği olarak ilk defa  “Son Yüzyılın Büyük Türkçüsü Prof.Dr.Turan Yazgan” (2013) kitabını yazarak göstermiştir.

Mustafa Aydemir bir ilk’e daha imza attı  Hikayeleri ve Efsaneleriyle Türkiye’nin Tarihi-Ulu Çınarları kitabını yayımladı.

Çok güzel bir baskı ile TEMA Vakfı tarafından yayımlanan bu kitap prestij eser özelliği ile okuyanları hayran bırakıyor.

Mustafa Aydemir Türkiyeyi karış karış gezerek en yaşlı Çınar ağaçlarını arayıp bulmuş,tarihlerini efsanelerini,çoğu zaman ağaç işte deyip geçtiğimiz önemsemediğimiz Çınar ağaçlarımızı  çok farklı bir açıdan değerlendirmiş.Ortaya harika bir eser çıkmış.

Kitabı okuduktan sonra bu kitabın kardeşleri ortaya çıksa ne güzel olur diye düşündüm.. Hikayeleri ve Efsaneleriyle Azerbaycan’ın  Tarihi-Ulu Çınarları, Hikayeleri ve Efsaneleriyle Kazakistan’ın Tarihi-Ulu Çınarları, Kırgızistan’ın, Türkmenistan’ın, Özbekistan’ın Ulu çınarları üzerine yapılmış araştırmalar ve yayımlanmış kitapların olması gerektiğini düşündüm. Türk Dünyası Dostluk,Kardeşlik ve İşbirliği Kurultaylarında bu yönde komisyon kararları olduğunu da hatırladım. Hayatı boyunca Türk kültürüne,Türk tarihine hizmet etmeyi ilke kabul eden  Mustafa Aydemir bu eseriyle de yapılmayanı yapmış.

Bu  araştırmayı yapan bir yabancı ve kitabı yayımlayan National Geographıc    olsaydı eser Türkiye’nin gündemine düşer   basın ve yetkililer tarafından büyük ilgiyle karşılanırdı !

Kitapta Çınarlar hakkında genel bilgi verildikten sonra   Çınarın Kültürümüzdeki yeri, Marmara Bölgesi Çınarları,İstanbul’un kaybolan Çınarları,İstanbul’un Yol Çınarları,Marmara Bölgesi’nin diğer Çınarları ,Ege Bölgesi Çınarları,Karadeniz Bölgesi Çınarları,Akdeniz Bölgesi Çınarları  ağaçların çapları,yükseklikleri,çevre uzunluklarını verilerek anlatılmış.

Böyle bir kitabın yazılmasına hocası Turan Yazgan’la yaptığı sohbet sırasında “Türkiye’nin Tarihi ve Ulu Çınarları” konusunu yazmasını istemesi ve teşviki sebep olmuş.  Çalışması Türk Dünyası Tarih ve Kültür Dergisinde Çınarlar serisi olarak 70 sayı tefrika edilmiş.Ve daha sonra bu eser ortaya çıkmış.

Mustafa Aydemir çalışmasına başlarken  dünyaca kabul gören “Herhangi bir ağacın veya Çınarın Anıt ağaç olabilmesi için gereken kriterlerden haraket etmiş ve  Türkiye’deki 53 çınar ağacını kitabına almış.

Çınar ağaçları çevresinde ne tarihi olaylar olmuş,ne aşklar yaşanmış,ne destanlar,efsaneler oluşmuş. Bunları Mustafa Aydemir’in kitabında zevkle ,heyecanla okuyorsunuz.

Bilmez ki sorsun,
Sormaz ki bilsin.
Bilse sorardı
Sorsa bilirdi

diye Orhan Şaik Gökyay’ın bir yazmadan aktardığı hikmet   gibi[1] ,Soranlara,bilmek isteyenlere Çınar ağaçlarımız anlatıldığı bu kitabı okumalarını tavsiye ediyoruz.Ben  artık Çınar ağaçlarımızı başka bir gözle görüyorum.

Yaşadığınız yörede yaşlı bir çınar ağacı olması ihtimal dahilindedir ve arayıp bulabilirsiniz. Ben ilk fırsatta İstanbul’un en yaşlı çınarını görmeye gideceğim.Tıpkı merhum Hayrettin Karacanın sarıldığı gibi 1150 yaşında ki dedeme sarılacağım dallarını öpeceğim. Kavuğunun içine girecek rüzgarın sesini dinleyeceğim.

Ağaçlarımız ,özellikle çınar ağaçları hayatımızın bir parçası. Ağaç kovuğunda traş olmanın farkını yaşamanın hazzını duyan,bir dönem  insanları  konut olarak kullandığı asırlık çınar ağaçlarımız hakkında bu kitabı okudukça bilgi sahibi oluyorsunuz.Basit bir tedbirle ağacının dallarını kesmeden ömrünü sürdürmesi sağlanabilinecekken bunun yapılmadığını  ,Atatürk’ün doğa sevgisi yürüyen Köşk örneğiyle  milletine verdiği ilk çevrecilik dersini öğreniyorsunuz.

Bu dev eseri TEMA vakfından teymin edebilirsiniz.

Umarım İstanbul Çınarlarına büyük bir yer ayrılmış olma özelliği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ve Başkan Ekrem İmamoğlu bu benzersiz esere ilgisini gösterir.

Kitap dededen toruna yadigar eser özelliği ile kütüphanelerin baş köşesine layık.            Bu eserle çocuklarınıza,torunlarınıza vatanın kurduna,kuşuna,toprağına sahip çıkmamız bilincini veriliyor.

Mustafa Aydemir’i kültürümüze kazandırdığı bu eser nedeniyle de anlından öpüyor tebrik ediyor başarılı hizmetlerinin devamını diliyorum.

CELÂL  ÖCAL

[1] Günay Kut,Orhan Şaik Gökyay hayatı ve eserleri,S.9, Kültür Bakanlığı Yayınları

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Hikayeleri ve Efsaneleriyle Türkiye’nin Tarihi – Ulu Çınarları