İngiliz Kargo Gemisi Husilerin Saldırısı Sonrası Kızıldeniz’de Battı

İngiliz Kargo Gemisi Husilerin Saldırısı Sonrası Kızıldeniz'de Battı

İngiltere’ye ait Rubymar adlı kargo gemisi, İran destekli Husi militanlarının füze saldırısının ardından Kızıldeniz’de battı. Bu olay, küresel nakliye ve deniz trafiğini olumsuz etkileyerek çevresel riskler ve artan enflasyon riskini beraberinde getiriyor.

ABD ordusunun yaptığı açıklamaya göre, İngiltere’ye ait bir kargo gemisi olan Rubymar, İran destekli Husi militanlarının füze saldırısına uğradıktan yaklaşık iki hafta sonra Kızıldeniz’de battı. Bu olay, bölgedeki deniz trafiğini ve küresel nakliye rotalarını ciddi şekilde etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda çevresel bir felakete de yol açabilir. Açıklamada belirtilen 21 bin metrik ton amonyum fosfat gübresi ve muhtemel yakıt sızıntısının, deniz ekosistemine zarar verebileceği endişesi taşınıyor.

Gemi, Şubat ayında Yemen’den fırlatılan iki balistik füze ile vurulmuş, bu saldırı sonucunda hasar görmüştü. Neyse ki, mürettebatın tamamı kurtarıldı. ABD Merkez Komutanlığı’nın açıklamasında, geminin cumartesi günü erken saatlerde battığı ifade edildi. Bu trajik olay, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ni birbirine bağlayan stratejik su yolu Bab el-Mandeb Boğazı’nda meydana geldi.

Bu saldırı, Asya ve Orta Doğu’dan Avrupa’ya yapıl

an kargo ve enerji sevkiyatlarının güvenliğini tehlikeye atıyor. Husi militanlarının devam eden saldırıları, bu hayati su yolunda trafiği olumsuz etkileyerek pek çok nakliyat şirketini Kızıldeniz rotasını değiştirmeye zorluyor. Rubymar’ın batması, bu rotadan daha fazla sapılmasına ve bu su yolu

nu kullanan gemilere daha yüksek sigorta ücretleri uygulanmasına neden oluyor. Bu durum, küresel enflasyonu daha da artırabilir ve bölgeye yapılan yardım sevkiyatlarını olumsuz etkileyecek bir etken haline geliyor.

İngiliz ordusuna bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları Merkezi de, geminin cumartesi günü batışını doğruladı. Belize bandıralı Rubymar, 18 Şubat’ta önemli bir su yolu olan Bab el-Mandeb Boğazı’nda vurulmuştu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İngiliz Kargo Gemisi Husilerin Saldırısı Sonrası Kızıldeniz’de Battı