Irak Hükümeti’nden geri adım Türkçe resmi dil oldu

featured

Irak Hükümeti’nden geri adım Türkçe resmi dil oldu. Irak Bakanlar Kurulu’nun, Kerkük’te devlet dairelerinde sadece Arapça ve Kürtçe kullanılmasını yönünde bir karar alarak, Türk yurdu Kerkük’te skandal bir karara imza atmıştı. Türkçenin Kerkük’te yasaklanmasının ardından gelen tepkiler çığ gibi büyümesi üzerine ve Irak yönetimi geri adım atmak zorunda kaldı.

Irak Türklerinin dil ve kültürel haklarını yok sayan Türkçe yasağı kararının, Türkiye’nin imkanlarını seferber ettiği Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem felaketinin hemen ardından alınması dikkat çekti.

Gelen tepkiler üzerine, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, akşam saatlerinde bir karar alarak, Kerkük’te Türkçe’nin de resmi yazışma dilleri arasına alınmasını istedi.

Irak’ın resmi haber ajansı INA’da yayımlanan haberde, Başbakan’ın Kerkük’te Türkçe’nin resmi yazışmalarda kullanması üzerine talimat verdiği ifade edildi.

Irak Türkmenleri lideri, Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, olayın üzerine Başbakan ile görüştü. Salihi, “Irak Başbakanı ile görüşmemizde, Türkçe dilinin resmi olarak kullanılması gerektiğini vurguladık. Kendileri de Türkçe dilinin resmi dil olduğunu ve resmi dairelerde kullanılması talimatını vermiş oldular.” değerlendirmesini yaptı.

Irak Başbakanı ile görüşmemizde, Türkçe dilinin resmi olarak kullanılması gerektiğini vurguladık.

Kendileri de Türkçe dilinin resmi dil olduğunu ve resmi dairelerde kullanılması talimatını vermiş oldular.

Dışışleri Bakanlığı’ndan Irak Hükümeti’ne tepki

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Kerkük’te Türkçe’nin resmi kullanımına kısıtlama getirilmesine ilişkin “Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliğince Alınan Karar Hakkında” başlıklı yazılı bir açıklama yayımlamış ve alınan karara tepki göstermişti.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Bürosu, Irak yönetiminin aldığı skandal karara sert tepki gösterdi ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye çağrı yaptı.

Ayrıca, Irak Meclisi Türkmen Grubu, Kerkük’te Türkmencenin yok sayılması kararının anayasaya aykırı olduğu ve bunun kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Irak Hükümeti’nden geri adım Türkçe resmi dil oldu