Iraklı Baba, Oğlunun Ölümü İçin BP’ye Karşı Tazminat Davası Açtı

Iraklı Baba, Oğlunun Ölümü İçin BP'ye Karşı Tazminat Davası Açtı

Irak’ta, bir babanın, oğlunun lösemi nedeniyle ölümü üzerine, İngiliz petrol devi BP’ye karşı başlattığı yasal işlem, çevre ve sağlık üzerindeki endişeleri tekrar gündeme getirdi.

Iraklı Hüseyin Julood, 21 yaşındaki oğlu Ali’nin geçtiğimiz yıl lösemi nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından, İngiliz petrol şirketi BP’ye karşı tazminat davası açtı. Hüseyin Julood, BP tarafından Rumaila’da işletilen petrol sahasında gerçekleştirilen doğal gaz yakma (flare) işlemi sonucunda oğlunun lösemiye yakalandığını iddia ediyor.

15 yaşında Akut Lenfoblastik Lösemi teşhisi konulan Ali Julood, kemoterapi, kemik iliği nakli ve radyoterapi dahil olmak üzere uzun süren bir tedavi sürecinin ardından hayatını kaybetti. Hüseyin Julood, oğlunun tıbbi tedavi masrafları, kazanç kaybı, cenaze masrafları ve manevi kayıplar için BP’den tazminat talep ediyor. Ayrıca, Julood Rumaila’daki düzenli flare uygulamasının sona erdirilmesini istiyor.

Julood’un avukatlarına göre, bu dava, zararlı emisyonlar nedeniyle bir karbon devinden tazminat talep eden önemli bir çevre davası örneğini teşkil etmekte. Avukatlar, bu tür davaların genellikle cezasız kaldığına ve bu durumun endişe verici olduğuna dikkat çekti.

BBC tarafından 2022’de yapılan bir araştırma, Ali’nin köyünün de içinde bulunduğu alanda, flare işleminden kaynaklanan, kansere neden olabilecek kirleticilerin yüksek düzeyde bulunduğunu ortaya koyuyor.

Hüseyin Julood, BBC’ye yaptığı açıklamada, “BP’den sesimi duyanların durumumu dikkate almalarını umuyorum. Ben sadece kendimi temsil etmiyorum, burada yaşayan ve kirlilikten muzdarip olan yoksul insanları da temsil ediyorum,” diyerek, bu davanın sadece kişisel bir mücadele olmadığını, aynı zamanda geniş bir topluluğun çıkarlarını da savunduğunu vurguladı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Iraklı Baba, Oğlunun Ölümü İçin BP’ye Karşı Tazminat Davası Açtı