IŞİD’in Kullandığı Çocuklar Konuştu

featured

Suriye savaşının en kaygı verici boyutlarından birisi çocukların durumudur. Çocuk mağdurlar arasında IŞİD’i tanımış olanların durumu ise daha özel bir konudur. Kamışlı’ya 20 dakika uzaklıktaki Tel Maruf beldesinin önemli bir özelliği var. Suriye savaşının ardından Türkiye’ye gelip başta Antep, Adana’da örgütlenen Hanefi mezhebine bağlı Haznevi Tarikatı’nın çıkış notası bu köy burası. Şimdi boş olan köyü, IŞİD 2014 yılında işgal etti, evleri yıktı, onlarca kişiyi öldürdü, işkence etti ya da kaçırdı. IŞİD’in “şirk koşulduğu gerekçesi ile” 3 minaresini de yıktığı caminin hemen yakınlarında Huri Medresesi var. Burası 2017’nin son aylarından beri akademi olarak anılıyor ve IŞİD saflarında yer alan çocukları ıslah etme işlevi görüyor.

Huri Akademisi’nde 100’e yakın çocuk var. Islahevindeki bu çocuklar arasında gönüllü olarak IŞİD’e katılanlar olduğu gibi hiçbir şeyden habersiz olanlar da bulunuyor. Ancak açıkça ifade etmek gerekirse büyük bölümü silahla tanıştı, insan öldürdü, kol, ayak, kafa kesti. Yaşları 12 ile 18 arasında değişen çocukların bir kısmının canlı bomba olarak kullanılması planlanmış, üzerlerindeki bomba kemerleriyle yakalanananlar bile var. Annesi ve babasıyla birlikte Suriye’ye IŞİD saflarında savaşmak için getirilen ve üzerindeki bomba kemeri ile yakalanan 12 yaşındaki Tacikistanlı Halit’in ailesinden haber yok. Savaşı gören ve IŞİD saflarında tutulan bu çocuk, şimdi vaktini çizgi film seyrederek geçiriyor. Yaşadıklarını anlamakta da anlatmakta da zorlanıyor.

Huri’de Türk çocuklar da var. Bursa’dan ailesi ile IŞİD’de katılan 17 yaşındaki İbrahim Yavuz ve 16 yaşındaki Sakaryalı Furkan Öztürk 5 aydır bu merkezde kalıyorlar. Birlikte Türklere ait ketibede (birlik) yakalanarak ıslahhaneye getirildiklerini söylüyorlar. 16 yaşındaki Furkan Öztürk, “Sakarya’dan yola çıkıp 30 kişilik bir grupla Kilis’ten geçerek, Rakka’ya ulaştık” diyor. İbrahim Yavuz’un ise önce amcası IŞİD’e katılıyor. Suriye’den dönüp babasını cihada gitmeye ve Rakka’ya göç etmeye ikna ediyor. Aile olarak cihatçı örgütün saflarına, yine Kilis üzerinden, kentte bulunan IŞİD taksilerinden biri ile ulaşıyorlar.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
IŞİD’in Kullandığı Çocuklar Konuştu