İsveç’te Kur’an Yakma Provokasyonlarına Karşı Yasal Önlem Arayışı

İsveç’te Kur’an Yakma Provokasyonlarına Karşı Yasal Önlem Arayışı

İsveç’te son dönemde artan Kur’an yakma provokasyonlarına karşı yasal bir müdahale talebi gündeme geldi. Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti, Kur’an yakma eylemlerinin “nefret suçu” sayılması için Kamu Düzeni Yasası’nda değişiklik yapılmasını önerdi.

Sosyal Demokrat Parti Başkanı Magdalena Andersson, basın toplantısında yaptığı açıklamada, ülkede yaşayan Irak asıllı Hristiyan bir göçmenin İsveç’te Kur’an yakma provokasyonlarının önüne geçmek için başlattıkları çalışmayı duyurdu. Andersson, “Kur’an yakma olaylarının halkı kışkırtma ve çirkin davranışlardan dolayı ‘nefret suçu’ teşkil edebileceği yönünde Kamu Düzeni Yasası’nda bir değişiklik yapılabilmesini araştırıyoruz.” dedi.

Andersson, Danimarka’nın kutsal kitaplara hakaret yasağını getirmesinin İsveç’i uluslararası arenada yalnız bırakacağını belirterek, “Danimarka’daki dini kitaplara hakaret yasağı birkaç ay içinde yürürlüğe girecek, İsveç dünyada yalnız kalacak ve teröristlerin ana hedefi olacak. Bu nedenle Kamu Düzeni Yasası’ndaki değişikliğin gelecek yıla kadar hazır olması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Danimarka Adalet Bakanı Peter Hummelgaard, 25 Ağustos’ta düzenlediği basın toplantısında, kutsal kitaplara saldırıları yasaklayan kanun teklifini yakın zamanda sunacaklarını açıklamıştı. Hummelgaard, kutsal kitaplara saldırıların tek amacının “nefret yaratmak ve nifak tohumları ekmek” olduğunu, söz konusu kanun teklifinin, halihazırda ülke bayraklarının yakılmasını yasaklayan kanunla birleştirileceğini duyurmuştu.

İsveç’te son haftalarda yapılan Kur’an yakma eylemleri Irak, Yemen, Fas, Suudi Arabistan ve Türkiye’de de protestolara neden olmuştu. Haziran ayında İsveç’te yaşayan Iraklı Hristiyan bir göçmen Stockholm Merkez Camii önünde Kuran yakmıştı. Ayrıca aşırı sağcı Sıkı Yön partisi lideri Rasmus Paludan da İsveç ve Danimarka’da defalarca Kur’an yakma eylemleri düzenlemişti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İsveç’te Kur’an Yakma Provokasyonlarına Karşı Yasal Önlem Arayışı