İtalya-Özbekistan Arasında Stratejik Ortaklık Dönemi

İtalya-Özbekistan Arasında Stratejik Ortaklık Dönemi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’i başbakanlık sarayı Chigi’de ağırladı. İki lider, siyasi, ekonomik, kültürel ve savunma alanlarında işbirliğini derinleştirmeyi amaçlayan stratejik ortaklık deklarasyonunu imzaladılar.

Roma’da resmi ziyaret gerçekleştiren Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile İtalya Başbakanı Meloni arasında verimli bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin hem ikili hem çok taraflı bağlamda geliştirilmesine yönelik stratejik ortaklık ilişkilerinin kurulmasına ilişkin ortak deklarasyon imzalandı.

Deklarasyonda, iki ülke ve sivil toplumları arasındaki işbirliğinin siyasi, ekonomik ve ticari alanlardaki işbirliğinden, savunma sanayi ve güvenliğe, ayrıca kültür turizm ile eğitime kadar pek çok konu başlığında güçlendirilmesi hedefleniyor.

Meloni, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Mirziyoyev’i ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Ekonomiden başlamak üzere savunma sanayi ve kültüre kadar bizi birleştiren birçok sektörde işbirliğimizi güçlendirmeyi konuştuğumuz verimli bir görüşme oldu. Önemli anlaşmaların imzalanması ve ortak deklarasyonun kabul edilmesi, ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltme ve ülkelerimiz arasında yeni bir dostluk sayfası yazma fırsatı sunuyor. Özbekistan büyük bir potansiyele sahip ve İtalya için önemli bir ortak, bölgesel düzey de olmak üzere her alanda işbirliğimizi artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Öte yandan, Mirziyoyev’in Roma’daki temasları kapsamında İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile de bir araya geldiği belirtildi. Ayrıca, Mirziyoyev’in Birleşmiş Milletler’in merkezi Roma’da bulunan Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Çü Dongyü ile de görüştüğü ve FAO’nun Özbekistan’ın tarım sektörünün geliştirilmesine destek vereceği kaydedildi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İtalya-Özbekistan Arasında Stratejik Ortaklık Dönemi